Fototentoonstelling over zandwinning Vreeswijk

Met grote regelmaat kunt in de de bibliotheek ‘De Tweede verdieping’ genieten van een fototentoonstellling over Nieuwegeinse aangelegenheden. Eerder dit jaar toonden kon u genieten van een tentoonstelling over Nieuwegein en water van Johan Nebbeling en de ooievaars in Galecop van John van Erven. De hele maand november is het de beurt aan Luc de Bruijn. Hij heeft een fototentoonstelling gemaakt over de zandwinning in Vreeswijk.

In Vreeswijk werd voorheen veel zand gewonnen op de Lek. De bewoners van Vreeswijk bewaren hier nog herinneringen aan. Rond 1900 had Vreeswijk de grootste zandvloot van Nederland. Door de ligging aan de Lek was zandwinning een lucratieve bezigheid. Het baggeren was niet alleen lonend maar ook noodzakelijk omdat de vaargeulen op diepte moesten worden gehouden en de havens niet mochten verzanden. Werd er in 1900 met de hand gebaggerd, enkele decennia later voer het eerste zandzuigerschip Rijn en Lek in Vreeswijk. Lees hier meer over Vreeswijk en de zandwinning en u weet gelijk waarom de Vreeswijker ‘Zandhappers’ worden genoemd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren