Fotopresentatie ‘Een brug te veel in 3D’ bij Museumwerf Vreeswijk

De Viaanse Brug is niet meer. Na ruim 85 jaar dienst te hebben gedaan was de oude boogbrug overbodig geworden na vervanging door nieuwe exemplaren die ernaast waren gelegd. Behoud van deze iconische Lekbrug bleek te duur. Stereofotograaf Job van de Groep volgde vanaf maart 2021 de ontmanteling van de brug met zijn 3D-camera’s.

Op 13 december 2021 voer het restant van de boogbrug naar de werf van Mammoet in Schiedam en kwam rond 10.00 uur langs de plaats waar de brug ruim 85 jaar heeft dienstgedaan

Een selectie van deze stereofoto’s wordt onder de noemer ‘Een brug te veel in 3D’ op de Museumwerf Vreeswijk getoond op een 3D-monitor en een 3D-kijkkast met stereodia’s. Het bekijken van deze 3D-fotopresentatie is een belevenis. Door het diepte-effect komen de foto’s tot leven. De fotopresentatie is te zien tot en met eind augustus 2022.

Stereofotografie
Stereofotografie (3D-fotografie) is geen uitvinding van de laatste tijd maar is eigenlijk net zo oud als gewone fotografie. 3D-foto’s hebben in veel gevallen een meerwaarde. Voor het fotografisch vastleggen van de driedimensionale wereld om ons heen ontbreekt op een ‘gewone’ foto een essentieel aspect: de diepte! Stereofotografie wordt daarom ook wel ‘fotografie voor twéé ogen’ genoemd omdat voor ieder oog apart een (mono)foto wordt gemaakt.

De twee foto’s van zo’n stereo-paar worden genomen vanuit een iets verschillend standpunt: de afstand van onze ogen (ca. 65 mm). Door het gelijktijdig met het linkeroog de linkerfoto en met het rechteroog de rechterfoto te bekijken, ontstaat in onze hersenen de ervaring van diepte die men ook heeft bij het gewoon kijken in het dagelijkse leven.

Kijk hier voor enkele andere foto’s die onze redactie binnen kreeg tijdens de sloop van ‘de IJzeren Dame.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk