Flexibel cameratoezicht Nieuwegein stap dichterbij

Gemeenten mogen straks ook mobiele camera’s inzetten om de openbare orde in de publieke ruimte te handhaven. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie waarmee de ministerraad op 21 december 2012 heeft ingestemd. Nu mogen gemeenten alleen nog vaste camera’s plaatsen. De maatregel ondersteunt de aanpak van tijdelijke, maar hardnekkige overlast door hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers.

Het CDA in Nieuwegein heeft voortdurend gepleit voor flexibel cameratoezicht en is blij met deze verruiming van de mogelijkheden. CDA-raadslid De Wild: “Wij hebben in april 2012 de burgemeester gevraagd de mogelijkheden van flexibel cameratoezicht voor Nieuwegein te onderzoeken. Nu het Kabinet dit mogelijk maakt ziet het CDA graag een verdere uitwerking van de mogelijkheden van flexibel cameratoezicht voor Nieuwegein.”

Gebleken is dat gemeenten behoefte hebben aan een meer flexibele inzet van cameratoezicht om tegen ordeverstoringen in probleemgebieden effectiever en gerichter op te kunnen treden. “Ons pleidooi om flexibel cameratoezicht in te zetten ligt in het gegeven dat overlast in Nieuwegeinse wijken ook steeds extremer wordt, vaker op wisselende plekken plaatsvindt en zich ook weer snel kan verplaatsen. Met flexibel toezicht is meer maatwerk mogelijk en kan de veiligheid in Nieuwegein verbeteren”, aldus De Wild.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. De tekst van het advies en van het wetsvoorstel worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Burgemeester Backhuijs heeft in april, in reactie op het CDA, al aangegeven voordelen te zien in flexibel cameratoezicht en met een beleidskader te komen waarin hij ook de mogelijkheid van flexibel toezicht wil opnemen. Dit zal in 2013 door de gemeenteraad behandeld worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk