Katern

Filmfestival voor video-amateurs

Op zaterdag 23 maart 2013 van 09.15 uur tot 17.30 uur gaat de rode loper uit bij ´t Veerhuis in Nieuwegein-Zuid. Daar vindt het jaarlijkse videofilmfestival plaats van de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) regio Midden-Nederland. Videoamateurs uit deze regio vertonen elkaars inzendingen en een deskundige jury laat weten welke films in aanmerking komen voor de landelijke finale. Bij dit laatste evenement, dat in november wordt gehouden, wordt bekeken welke films dan verder gaan naar het UNICA-filmfestival (op wereldniveau) zoals dat het afgelopen jaar plaats vond in Bulgarije.

Nederland kent een groot aantal film/videoclubs. En wie mocht denken dat de leden regelmatig bijeen komen om alleen naar elkaars films te kijken heeft het mis. Om te beginnen dekt de term “amateurs” de lading van deze groep gepassioneerde hobbyisten allang niet meer. Uiteraard wordt er naar elkaars films gekeken, maar dan wel met kritische ogen en dikwijls op professioneel niveau. Video-amateurs hebben in de loop der jaren, en vooral de laatste 25 jaar, de ontwikkelingen binnen de filmwereld op de voet gevolgd. Met als gevolg dat men op hoog niveau films kan maken.

De meeste clubs zijn aangesloten bij de NOVA en dat biedt de leden de nodige faciliteiten zoals afkoop BUMA/STEMRA-rechten. De NOVA is onderverdeeld in een aantal regio’s, waardoor het mogelijk is dat clubs elkaar op regionaal niveau ontmoeten en hun werk aan elkaar tonen, ook op wedstrijdniveau. Bij de NOVA regio Midden-Nederland zijn 15 filmclubs aangesloten met in totaal 280 leden. Op 23 maart 2013 gaan de clubs uit de regio met elkaar de strijd aan om de prijzen. Het regiofestival 2013 wordt georganiseerd door De Geinfilmers uit Nieuwegein en de Videogroep Utrecht uit De Meern. De toegangsprijs bedraagt 12,00 euro.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk