Fietsstad

Het is hard aangekomen. Nieuwegein ligt er uit. In een reactie op de uitschakeling voor de uitverkiezing ‘Fietsstad 2014’ zegt een woordvoerder van de Gemeente, dat de Fietsersbond de aanmelding voor de titel terecht vond. “Volgens de Fietsersbond zijn we op de goede weg, maar komt de aanmelding voor ons net iets te vroeg.” Je moet natuurlijk wel weten wanneer je moet pieken. Op 25 september had de Gemeente in een krachtig slotoffensief op drie locaties openbare fietspompen geplaatst, de zogenaamde Hekluchten. Dit zijn – aldus een apetrotse wethouder Reusch – “hekjes met een ingebouwde fietspomp.” Mensen met een zachte band kunnen voor een oppompsessie natuurlijk ook terecht bij de twee openbare stallingen in het centrum: De Snelbinder en – heel toepasselijk – De Fietspomp. “En zo wordt het steeds leuker om in Nieuwegein de fiets te pakken.”

De domper was des te groter, omdat de Gemeente in het diepste geheim werkte aan de ‘Operatie Piet op de Fiets’ (codenaam OPOF), die extra luister had moeten bijzetten aan de nominatie ‘Fietsstad 2014.’ In plaats van de traditionele en zwaar overschatte intocht in Vreeswijk per boot, zou Sinterklaas zijn opwachting maken in een bonte stoet van fietsende Pieten. Met voorop een ontspannen Sinterklaas in de Fun2Go duo-fiets, die met groot enthousiasme zou worden voortgedreven door een sterk zwoegende en zwetende Piet, die er bovendien op moest letten dat de staf van Sinterklaas niet onverhoeds tussen de spaken zou komen. De schimmel van Sinterklaas zou losjes achter de stoet aan galopperen.

Maar ja, dat gaat nu dus niet door. En dat is maar goed ook, het zou de verhoudingen tussen de Gemeente en het Wijkplatform Vreeswijk, dat over de intocht van Sinterklaas gaat, op scherp hebben gezet. Een speciale eenheid van de politie volgde in dat kader recent al de training ‘hoe te handelen bij dreigtweets’.

Om nog maar niet te spreken over de landelijke hoon, die Nieuwegein ten deel zou zijn gevallen, nu de Hoekse en Kabeljauwse Zwarte Piettwisten nog maar net enigszins verstomd zijn. In plaats van vrolijk aan het tuigage van de boot buitelende en spartelende Zwarte Pieten, zou het beeld van zwoegende en zwetende Zwarte Pieten, die onophoudelijk de uitgelopen schmink uit hun ogen moesten vegen, op het netvlies van elke weldenkende Nederlander gebrand zijn. Nieuwegein zou in één klap de outcast van Nederland zijn geworden. Het is dus eigenlijk een zegen, dat de nominatie is toegevallen aan zustergemeentes als Zwolle, Enschede en Almere.

Even had de Gemeente nog het idee, om de intocht dan maar te houden op De Tweede Verdieping, omdat de bieb van Nieuwegein onlangs is uitgeroepen tot ‘Beste bibliotheek van Nederland’. Althans van de middelgrote steden. Maar Sinterklaas had er geen zin in. Eerlijk gezegd wordt hij doodmoe van dat grote rode boek, dat hij al zijn hele leven met zich mee moet slepen, terwijl de kinderen van tegenwoordig al in de baarmoeder met hun vinger over de moederkoek vegen, omdat ze denken dat het een ‘tablet’ is.

De Gemeente laat het er niet bij zitten. Het was even slikken, maar Nieuwegein gaat gewoon op voor de titel ‘Fietsstad 2016’ en bij de intocht in Vreeswijk zal Sinterklaas even stilstaan bij de Heklucht op de kruising Oude Sluis en Lekstraat. Daar zal de Fietsersbond nog van opkijken!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk