Fietsomleidingsroute langs Nieuwegeinse Doorslagzone in aanbouw

Begin september is de aanleg van de fietsomleidingsroute over het Zuidstedeviaduct van start gegaan. Deze voor fietsers zeer ingrijpende en ruim drie jaar durende omleiding gaat 3 oktober open. Hoe gaat dat uitpakken? ‘We zijn er nog niet gerust op’ aldus Clarion Wegerif van de Fietsersbond in Nieuwegein.

We fietsen al bijna een jaar niet meer op het oorspronkelijke Brugpad, maar over een tijdelijk fietspad over de Doorslagzone. Maar dat gaat binnenkort veranderen: op maandag 3 oktober wordt die route afgesloten en moeten fietsers of door Park Oudegein, of over een nieuw fiets- en voetpad over het Zuidstedeviaduct rijden.

Komend vanaf IJsselstein pak je bij Jacks Grillhouse de (onverlichte) route door het park, of je fietst tot onder het Zuidstedeviaduct en dan met een slinger omhoog. Aan de andere kant ga je weer naar beneden, en vervolg je je weg ofwel langs de Doorslag, of via de Vlietwal richting Merwestein, of je rijdt verder langs de Zuidstedeweg, bijvoorbeeld richting Oosterlichtcollege of naar Houten. Het oude voetpad langs de Zuidstedeweg wordt hiervoor weer omgevormd tot fietspad. Daarmee wordt een oude fietsroute van twintig jaar geleden weer hersteld.

Rijbaanscheiding tussen voet- en fietspad: niet veilig
Wegerif: ‘We zijn niet blij met de jarenlange omleidingsroute over het Zuidstedeviaduct, die in eerste instantie veel te steil en krap was. Gelukkig heeft de gemeente het ontwerp wel aangepast, zodat de bocht en helling nu aan de minimumeisen voor gewone fietsers voldoen. Maar hoe zal de route uitpakken voor lange fietsen, zoals bakfietsen, driewielers en velomobielen? En gaat de verhoogde gele rijbaanscheiding, die gepland is als scheiding tussen voet- en fietspad, niet voor ongelukken zorgen?’

Het is een zelfde (overbodige) rijbaanscheiding die nu ook op het tijdelijke fietspad te vinden is, maar gecombineerd met de krappere ruimte op het viaduct en de hellingen gevaarlijker uitpakt.

‘We hebben de gemeente Nieuwegein dringend geadviseerd die rijbaanscheiding niet aan te brengen, maar voet- en fietspad alleen door een lijn van elkaar te scheiden. We vrezen valpartijen vanwege de grote hoeveelheid fietsers met verschillende snelheden die dagelijks deze route gebruiken, waaronder kwetsbare ouderen en kinderen. In de video waarin wethouder Ellie Eggengoor en omgevingsmanager Tilleke Brand over de omleidingsroutes vertellen is alleen een witte lijn op het viaduct te zien. Hopelijk blijft het daarbij.’

Hieronder de omleidingsroutes op een plattegrond van de gemeente Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk