Fietsersbond Nieuwegein op jacht naar foute fietspaaltjes

De jacht op foute fietspaaltjes in Nieuwegein is geopend! Sinds begin september markeren enkele actieve leden van de Nieuwegeinse Fietsersbondafdeling foute fietspaaltjes: paaltjes die overbodig of slecht gemarkeerd zijn.

Paaltjes op fietspaden veroorzaken jaarlijks naar schatting 2400 spoedeisende hulpopnames. Daarvan zijn bijna 1500 gewonden er ernstig aan toe (VeiligheidNL, 2019). Paaltjes zorgen jaarlijks voor veel ernstige ongelukken en hebben blijvende impact. Volgens de richtlijnen van het Kenniscentrum CROW moet je een paaltje alleen plaatsen als het aantoonbaar strikt noodzakelijk is.

Als fietsers hinder en gevaar door auto’s op het fietspad ervaren en er is echt geen andere oplossing voor het probleem, dan mag de wegbeheerder dus een paaltje plaatsen. Zo’n paaltje moet dan wel aan de opgestelde richtlijnen voldoen zodat het veilig is voor fietsers. Helaas zijn in Nieuwegein in het verleden veel paaltjes geplaatst zonder een goede markering. Ook staan er paaltjes die overbodig zijn en dus weg kunnen.

Clarion Wegerif van de Fietsersbond in Nieuwegein plaatst een sticker op de Edisonbaan

Begin september zijn actieve leden van Fietsersbond Nieuwegein gestart om alle foute fietspaaltjes in Nieuwegein te voorzien van een sticker ‘Deze paal staat in de weg’. Ze verzamelen alle foute fietspaaltjes ook op een interactieve GoogleMapskaart. Ze zijn van start gegaan met stickeren op de doorfietsroutes van FietsNet Nieuwegein en nemen nu één voor één de wijken onder de loep.

Helaas was geen van de paaltjes goed gemarkeerd, dus er valt nog heel wat te doen voor de gemeente Nieuwegein! Wie mee wil helpen met de actie kan een foto maken van een fout fietspaaltje en die met de locatie doorsturen naar nieuwegein@fietsersbond.nl. Eind oktober biedt de afdeling de kaart aan aan de gemeente Nieuwegein, met het verzoek om in actie te komen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk