Festival ‘Mooi Afrika’ een groot succes

Zaterdag 19 september j.l. organiseerde Stichting Afrika in Nieuwegein (SAiN) in The Pit en de Partner (voormalig buurthuis Feniks aan de Nedereindseweg), het festival ‘Mooi Afrika.’ De stichting SAiN bestaat sinds februari 2014. Het hoofddoel is om de kwaliteiten van Afrikaanse Nieuwegeiners in het licht te zetten en de mooie unieke elementen van de mensen en hun culturele gebruiken naar voren te brengen.

Net als het bestuur van de stichting, was het publiek zeer gemêleerd. Ruim zeventig bezoekers en zo’n vijftien kinderen, afkomstig uit diverse landen van Afrika, maar ook uit andere continenten, waren aanwezig. Mensen uit onder meer Somalië, Congo, Senegal, Soedan, Egypte, Sierra Leone, Oeganda, Cameroen, Indonesië, Antillen, Suriname en Nederland.

Burgemeester Frans Backhuijs opende het festival. In zijn openingstoespraak gaf hij aan dat ook in Nieuwegein de instroom van nieuwe asielzoekers een actueel thema is, en hij was blij verrast met het aanbod van één van de Afrikaanse SAiN-bestuursleden: ‘Is er iets wat we kunnen doen?’

‘The Pit en de Partner werd een mooie ontmoetingsplek voor bestaande vrienden in de hectiek van het Hollandse bestaan en ook om nieuwe vrienden te maken. Op het podium was de voertaal (uiteraard) Nederlands, maar waar je ook vandaan kwam, je voelde je al snel thuis. Het motto van SAiN!’ aldus Annemieke Jakobs-Ebrahim die het festival bezocht aan onze redactie.

Er was Afrikaanse muziek en dans optreden en uiteraard kon iedereen meedansen, er was een catwalk waarop hedendaagse en traditionele Afrikaanse en Indonesische kleding werd geshowd. Diverse SAiN-leden exposeerden hun kunst, er was een activiteit voor de kinderen, er waren heerlijke Afrikaanse hapjes en een verrukkelijke avondmaaltijd. In de afsluiting was er muziek van de band van Watondo Matondo (Congo) en als gast zong Sadyo uit Somalië.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk