Feest in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg

Het orgel in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg bestaat 150 jaar, en dat wordt gevierd. Op zaterdag 27 april zijn er korte bespelingen overdag (11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur) tijdens de openstelling van de kerk en ‘s avonds om 20.00 uur is er een dubbel-orgelconcert door Gerrit Chr. de Gies (stadsorganist IJsselstein en organist Jacobikerk Utrecht ) en Arno van Wijk. De toegang is gratis.

Midden in het voormalige dorp Jutphaas staat de bijna tweehonderd jaar oude Dorpskerk. Het interieur van deze karakteristieke kerk en het ernaast gelegen verenigingsgebouw is in 2017 geheel vernieuwd en aangepast aan de behoeften van deze tijd. Onze redactie nam toen een kijkje in de gerenoveerde kerk aan de Nedereindseweg en maakte bovenstaande reportage.

Over het orgel
Het orgel in de Dorpskerk is gebouwd in 1868, vorig jaar dus 150 jaar geleden, door Hermannus Gerhardus Holtgräve. Hij is de zoon van een orgelmaker die in 1828 uit Duitsland naar Nederland kwam om werk te zoeken en zich vestigde als orgelmaker in Deventer. Hier bouwt hij orgels in de Grote of Lebuïneskerk en de Bergkerk.

Na het overlijden van zijn vader neemt hij (in een later stadium) het orgelmakersbedrijf over bouwt en onderhoudt verschillende orgels, o.a. voor de Afgescheiden Gereformeerde Kerk in Deventer, het orgel dat tegenwoordig in Nieuwegein staat. Dit orgel heeft vele omzwervingen gemaakt. Zo heeft het ook dienst gedaan in de Christelijk Gereformeerde Kerk in Kampen, de Johanneskerk in Nijmegen om tenslotte in 1972 geplaatst te worden in de Dorpskerk. Bij al deze verhuizingen is het instrument steeds gewijzigd en aangepast.

In 2000/2001 voerde van Vulpen een restauratie uit. Zij herstelden het oorspronkelijke werk geheel volgens specificaties van Holtgräve, evenals de orgelkas, maar breidden het orgel in de bestaande kas uit met een bovenwerk. Het pedaal heeft geen eigen registers.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren