Extra maatregelen tegen geluid nieuwe trams

De provincie Utrecht heeft met ingang van deze week extra maatregelen in gang gezet om gehoor te geven aan klachten over geluidsoverlast van de nieuwe trams. De provincie Utrecht deelt de zorgen van omwonenden en gaat deze week opnieuw met hen in gesprek. Als extra maatregel zullen er tussen Nieuwegein-Centrum en IJsselstein (lijn 61) met ingang van zondag 11 juli tijdelijk (2 maanden) bussen worden ingezet.

In IJsselstein en elders langs de lijn komen binnenkort smeerinstallaties die het piepend geluid, dat de trams maken wanneer deze die door de bocht van de trambaan rijden, moeten gaan dempen. Deze installaties spuiten een smeermiddel op de rails en versoepelen daarmee het contact tussen de wielen van de trams en het spoor. De provincie Utrecht heeft in totaal 16 smeerinstallaties besteld die als eerste vanaf eind augustus/begin september in IJsselstein worden geplaatst.

Klachten over geluid
Sinds eind vorig jaar zijn er de nodige klachten binnen gekomen bij het trambedrijf van de provincie Utrecht over geluidsoverlast van de trams. Aanvankelijk waren dit vooral klachten over het bonkende geluid van de trams. Later werd dit gevolgd door klachten over booggeluid: het piepend geluid van trams in de bochten van de trambaan.

Het trambedrijf van de provincie Utrecht heeft momenteel met extra onderhoud aan de wielen van de trams de meeste klachten over het bonkende geluid weten weg te werken. Maar met name in IJsselstein zijn nog relatief veel bewoners nabij de trambaan ontevreden over het geluid dat de trams maken wanneer deze door de bocht rijden.

Dagelijks smeren
Vooruitlopend op de plaatsing van deze smeerinstallaties gaat een onderhoudsploeg vanaf deze week in IJsselstein aan de slag om de trambaan dagelijks handmatig te smeren in de bochten van de trambaan tussen de eindhalte IJsselstein-Zuid en de tramhalte Eiteren in de wijk Achterveld. Deze tijdelijke maatregel met handmatig smeren loopt al sinds april maar wordt nu geïntensiveerd om tegemoet te komen aan de aanhoudende klachten van bewoners uit de directe omgeving en het geluid verder te beperken.

Plaatsing smeerinstallaties
Vooruitlopend op de plaatsing van smeerinstallaties eind deze zomer in de bochten van de trambaan tussen de haltes IJsselstein-Zuid en Eiteren zal de onderhoudsploeg dagelijks zorgen voor extra smering om geluidsoverlast te verminderen. In de tussentijd wordt het werk voorbereid voor plaatsing van de baangebonden smeerinstallaties langs de trambaan in IJsselstein en elders langs het tracé van de regionale tramlijn. Waar nog meer smeerinstallaties komen wordt later deze zomer bekend gemaakt.

Tijdelijk geen trams in IJsselstein na 22.00 uur
De provincie Utrecht is zich ervan bewust dat met name de verstoring van de nachtrust in IJsselstein als gevolg van de geluidshinder het woongenot negatief beïnvloedt. Dit is dan ook de reden om de dienstregeling van tramlijn 61 tussen Nieuwegein-Centrum en IJsselstein met ingang van zondag 11 juli tijdelijk aan te passen. De dienstregeling zal gedurende vooralsnog twee maanden na 22.00 uur worden overgenomen door pendelbussen. Door in de late avond geen trams te laten rijden in IJsselstein kan, zolang de smeerinstallaties nog niet zijn geplaatst, een extra positieve bijdrage worden geleverd aan vermindering van de geluidsoverlast.

One thought on “Extra maatregelen tegen geluid nieuwe trams

  1. Peter Verhoeven

    Wordt het zo langzamerhand geen tijd om het provinciaal trambeheer een schop onder hun kont te geven en dit zoveelste brevet van onvermogen als laatste bij te schrijven in de zwarte provinciale tramperiode. Zowel op financieel als technisch vlak zwaar te kort geschoten, gewoon weer onderbrengen bij een vervoersbedrijf en onderhoud terug naar prorail.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk