Expositie en lezing over: ‘De Rouwborden van de familie De Malapert’

Van 16 september tot en met 28 november aanstaande zal de Historische Kring Nieuwegein een expositie houden in Museum Warsenhoeck over de Rouwborden van de familie De Malapert. De zeven rouwborden van 1625 t/m 1782 bevatten gedecoreerde familiewapens of alliantiewapens. Naast deze wapens bevinden zich kwartieren, voorzien van wapens van de voorouder.

Tot ongeveer 1822 hebben de Rouwborden gehangen in de kerk die op het Kerkveld stond. Na vele omzwervingen zijn deze borden door een schenking van de Rabobank in het bezit gekomen van de Historische Kring Nieuwegein. Met de inzet van veel vrijwilligers mar vooral ook dankzij de bijdragen van een aantal subsidieverstrekkers zijn de borden, die in slechte staat verkeerden, weer vakkundig gerestaureerd.

Samen met afbeeldingen van wapentekeningen, zullen de Rouwborden van deze adellijke familie De Malapert, die woonde op kasteel Plettenburg (waar thans Fort Jutphaas ligt) geëxposeerd worden. De familie De Malapert was belangrijk voor Jutphaas.

Nicolaas de Malapert, heer van Jutphaas

Ook bekend als: “Nicolas”
Datum van geboorte  (51)
Plaats van geboorte: Antwerpen, Flemish Region, Belgie
Overlijden: 06 november 1615 (51)
Jutphaas, Utrecht, Nederland
Naaste familie: Zoon van Nicolaas de Malapert en Josina Kethele
Echtgenoot van Margaretha van Panhuys
Vader van Louis de Malapert
Broer van Catharina de MalapertSusanna de Malapert en Louis de Malapert

 

Restauratie was vanwege de slechte staat noodzakelijk. Kiervorming in het hout veroorzaakte verder verfverlies, de ophangconstructie is hersteld. Ten behoeve van de restauratie is onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke kleuren en met respect voor de historische betekenis en waarde van de borden zijn ze nu weer te exposeren.

Grafsteen van Nicolas Malapert Heer van Plettenburg op Kerkveld

Lezing
Op donderdag 11 oktober aanstaande zal Marlies Adriaansen een lezing houden over: ‘Het restauratieproces van de 7 rouwborden van de Historische Kring Nieuwegein.’ De lezing wordt gehouden in de bibliotheek De tweede verdieping in het Stadshuis van Nieuwegein en duurt van 12.15 uur tot 13.00 uur.

Mokken bedrukken van dit soort afbeeldingen? Je kunt het altijd doen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren