‘Explosief’ bij Nieuwegein was fopbom van kinderfeestje

Er is een foto opgedoken van het mysterieuze pakket dat woensdagochtend voor grote chaos zorgde langs de A2 bij Nieuwegein/IJsselstein. De foto is gestuurd aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht. Te zien is dat het voorwerp erg lijkt op een explosief. “Waarschijnlijk was het object achtergelaten in het kader van een speurtocht”, zegt de politie.

ZEKERE VOOR ONZEKERE
Het voorwerp werd gevonden door grasmaaiers van Rijkswaterstaat langs het Hooglandse Jaagpad in Nieuwegein. De politie nam het aanvankelijk erg serieus: de Explosieven Opruimingsdienst werd opgeroepen en daarna is besloten de A2 tussen Nieuwegein Zuid en IJsselstein in beide richtingen te sluiten.

Het pakketje waarvan de vondst vandaag leidde tot een urenlange afsluiting van de A2 leek echt op een bom. Dat zeggen de mannen die het voorwerp vonden tijdens werk bij de snelweg tegen RTV Utrecht.

Volgens de mannen die het object vonden, had het echt veel weg van een bom. De mannen vonden het voorwerp toen ze grofvuil aan het opruimen waren. “Het was rond en er staken draadjes uit. Het leek op een bom.”

Ze belden meteen hun uitvoerder en die schakelde de politie in. “De politie kwam met drie man en wij moesten weg. We moesten op 300 meter afstand wachten en mochten niks meer doen.”

In paniek waren de mannen niet zeggen ze. “Daar heb je alleen jezelf mee.”

BRIEFJE
Bij het vermeende explosief dat woensdag bij een viaduct onder de A2 werd gevonden, lag een briefje. Daaruit heeft de EOD uiteindelijk afgeleid dat het een onschuldig pakketje was dat voor een speurtocht moest dienen, zegt de politie.

“De EOD had al vastgesteld dat het om een nepexplosief ging en toen bleek er ook een briefje te zijn. De tekst wees op een kinderfeest of een kinderspeurtocht,” zegt politiewoordvoerder Maren Wonder.

De politie heeft geen idee wie het nepexplosief heeft neergelegd. “Dat is erg moeilijk te achterhalen. Voor hetzelfde geld lag het er al een half jaar.”

Tips zijn dan ook van harte welkom bij de politie, die de dader graag duidelijk zou willen maken hoeveel impact zo’n actie heeft, zegt Wonder: “Het heeft heel veel capaciteit gekost. De brandweer is ter plaatse, de politie, ambulances, de A2 wordt afgezet en de scheepvaart stil gelegd.”

AFSLUITING
Na de vondst van het pakketje werd de A2 uit voorzorg afgesloten. Dat leidde tot een grote opstopping rond Utrecht. Het lag bij het Hooglands Jaagpad, onder de A2 langs de Hollandsche IJssel. Ook de IJsselsteinseweg was afgesloten voor verkeer.

Toen de snelweg ongeveer een uur dicht was, bleek het loos alarm te zijn. Wie het nep-explosief in het weiland heeft neergelegd is nog niet bekend. Mensen die meer informatie hebben kunnen mailen naar redactie@pen.nl.

De foto die is gestuurd van de fopbom naar de redactie van RTV Utrecht

Officiële mededeling politie:

Woensdagochtend 3 mei werd uit voorzorg de A2 afgesloten nadat een verdacht object was gevonden. Het bleek loos alarm.

Woensdagochtend vonden medewerkers van de Groenvoorziening een verdacht object onder het viaduct van de A2 op het Hooglandse Jaagpad. De Explosieven Opruimingsdienst deed onderzoek. Omdat niet duidelijk was om wat voor object het ging, werden voorzorgsmaatregelen genomen.

Die voorzorgsmaatregelen bestonden onder andere uit het afsluiten van de A2. De snelweg werd in beide richtingen afgesloten van Oudenrijn tot Vianen. Via omleidingsborden van Rijkswaterstaat werd verkeer omgeleid via de A27. Ook werd het scheepsvaartverkeer stil gelegd op de Hollandse IJssel.

Nadat de Explosieven Opruimingsdienst vast kon stellen dat het geen explosief materiaal betrof, werden de afsluitingen opgeheven. Het verkeer, zowel op de weg als het water, kon zijn doorgang weer vinden. De verwachting is dat het verkeer nog enige tijd hinder ondervindt van de genomen maatregelen.

Waarschijnlijk was het object achtergelaten in het kader van een speurtocht.

Foto: Politie Nieuwegein

5 thoughts on “‘Explosief’ bij Nieuwegein was fopbom van kinderfeestje

 1. henk

  Dan nu opsporen van wie die fopbom was. Dat is toch niet normaal om bij een spelletje een nepbom te gebruiken, in deze tijd waarin er in de wereld om ons heen zoveel bomaanslagen zijn.

  De rekening van tienduizenden euro’s dan ook maar verhalen op de dader.

 2. Laura

  Het is ook vlak bij bebouwde kom van IJsselstein, dus ik hoop dat de oproep om tips ook daar wordt gedaan.

 3. nobody

  Deze nepbom zag er wel erg echt uit. De dader zou flink gestrafd moeten worden, om een voorbeeld te stellen.
  Een dergelijke nepbom kan ook gelegd worden om te kijken hoe lang de huldiensten er over doen om ontdekt te worden en informatie geven aan terroristen wat de beste plek is om toe te slaan zonder ontdekt te worden. Dit is erger dan met een nepwapen op straat rondzwaaien. Dit is gewoon een terroristische daad.
  Heel hard aanpakken en een voorbeeld stellen dus, zodat dit nooit ergens in Nederland nog een keer voor komt.

 4. nobody

  publiceer de zin ‘Een dergelijke nepbom … zonder ontdekt te worden’ maar niet, om geen ideeën te verspreiden.

 5. Inwoner n'gein

  Jeetje! Al die reacties van mensen die de “dader” willen straffen met boetes! Mensen wees blij dat het om een “onschuldig” kinderfeestje gaat. Verplaats jezelf eens in de ouders die dat onbedoeld in het kader van een spannend kinderfeestje hebben geplaatst. Die ouders hebben waarschijnlijk ingeschat dat de kans dat het pakket gevonden zou worden door vreemden, zéér klein zou zijn. De tolerantie en samenhorigheid is tegenwoordig ver te zoeken in dit land!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren