Lichtgranaat gevonden bij Renewi op de Grote Wade

De brandweer heeft maandagochtend een explosief aangetroffen bij afvalverwerker Renewi op de Grote Wade 45 op industriegebied Laagraven in Nieuwegein. De omgeving van het bedrijf was door de politie afgezet, en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft onderzoek op het terrein van de afvalverwerker gedaan.

Medewerkers ter plekke lieten in eerste instantie weten dat het om een vliegtuigbom zou gaan. De EOD kon na onderzoek aangeven dat het een lichtgranaat was die tussen het vuilnis zat.

Volgens een woordvoerder van Renwei kan het zijn dat iemand van de lichtgranaat af wilde en bij het vuil heeft gedaan. Hij gaat er niet van uit dat het tegen de afvalverwerker is gericht. Inmiddels is het onderzoek afgerond. Een lichtgranaat wordt gebruikt om een terrein of object te verlichten of om een vijandelijk doel te markeren. De granaat zou uit WOII komen.

Maandagmorgen rond 07.15 uur kreeg de politie in eerste instantie een melding binnen van een brand op het terrein van Renewi Nederland BV. Bij aankomst van de brandweer bleek al gauw dat het ging om een mogelijk explosief dat was aangetroffen door enkele medewerkers van het bedrijf.

Het bedrijf verzorgt de inzameling, bewerking en verwerking van bedrijfsafvalstoffen, bouw- en sloopafval en gevaarlijk afval. Het gebeurt regelmatig dat er dingen worden gevonden die gevaar voor de omgeving kunnen opleveren. Zo werd op 10 juli afgelopen jaar nog een flesje met picrinezuur gevonden dat het bedrijf volledig plat legde.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk