Explosie aan de Postwagendrift

Bij een woning aan de Postwagendrift in de wijk Batau Zuid is vannacht een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Over de aanleiding van de explosie is volgens de politie nog niets te zeggen. De politie doet onderzoek en is nog op zoek naar getuigen. De toegesnelde hulpdiensten waren massaal aanwezig. De omgeving was afgezet maar is inmiddels weer vrijgegeven.

Wijkcoördinator Sander Batenburg gaat samen met een BOA de deuren langs om de bewoners te informeren

De ontploffing, die voor veel consternatie zorgde in de wijk, vond plaats rond 03.30 uur. Buurtbewoners waren erg geschrokken en gingen naar buiten. Zij werden echter weer naar hun woning gesommeerd vanwege het te verrichten sporenonderzoek. Het Team Explosieven Verkenning deed een eerste onderzoek. Later kwamen ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en de forensische opsporing ter plaatse.

Het hoekhuis aan de Postwagendrift van de getroffen familie heeft flinke schade. Ramen zijn gebarsten, een schutting is uit z’n verband gerukt en de deurbel hangt op half zeven. Maar de meeste indruk maakt het grote gat in de grond bij de voordeur.

Bij het sporenonderzoek werd een elektriciteitskabel aangetroffen die op de straat lag. Het zou gaan om een een kabel waarmee mogelijk het explosief tot ontploffing is gebracht. De verdachte gebruikte daarvoor een accu uit een scooter. Aan de politie lieten enkele getuigen weten dat zij direct na de explosie een scooter of motor hebben horen wegrijden. De politie onderzoekt nu of dit te maken heeft met de ontploffing.

Videobeelden
Agenten hebben bewoners gevraagd beelden op hun videodeurbel na te kijken en af te staan als er mogelijke aanwijzingen op staan die naar de dader of daders kunnen wijzen die verantwoordelijk zijn voor de explosie. Mochten bewoners de afgelopen dagen verdachte situaties in de wijk zijn tegengekomen, dan worden ook zij verzocht contact op te nemen met de politie.

Loco burgemeester Marieke Schouten brengt een bezoek aan de bewoners van de woning aan de Postwagendrift. Zij laat in een reactie weten: ‘Het is vreselijk wat hier in de buurt gebeurd is. Samen met de politie en boa’s houden wij komende periode de situatie in de gaten. De veiligheid van de buurt staat voor ons voorop.’ Inmiddels heeft de gemeente Nieuwegein een buurtbericht verstuurd en het bedrijf Qbuild is aanwezig om de schade op te nemen en te herstellen.

Tips? Alle informatie helpt!
Heb jij beelden of meer informatie over de explosie of de scooter of motor die zou zijn wegrijden? Meld je dan via het tipformulier, daar kan je ook eventuele beelden uploaden. Je kan ook bellen met 0900-8844. Anoniem melden kan ook via meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

Meerdere explosies
De explosie in Nieuwegein was niet de enige vannacht. Ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag waren er ontploffingen. In Amsterdam raakte daarbij een persoon gewond, hierbij werd zowel de voor- als achtergevel van het huis weggeblazen. Volgens de veiligheidsregio zou het gaan om de bewoner van het huis. Het is nog niet duidelijk of de explosies verband hebben met elkaar.

In Nieuwegein vonden de afgelopen periode meerdere explosies plaats die een link hebben naar het criminele circuit. Welk verband de explosie van afgelopen nacht heeft moet het lopende onderzoek uitwijzen. In juli 2022 werd nog een woning aan de Zeearend gesloten vanwege een drugsruzie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk