Katern

Excursie naar de eendenkooi Blokland

Op donderdag 22 mei wordt een rondleiding door de eendenkooi Blokland gegeven door boswachter Nico de Bruin. De start is om 19.00 uur bij de parkeerplaats van ‘t Geintje aan de Parkhout in Nieuwegein. Vanaf hier wordt gecarpooled. Omdat het gebied erg kwetsbaar is mogen maximaal 25 personen mee. Graag opgeven bij Carin Laarman, tel.(030) 60 49 106 of Brigitte Bergenhenegouwen, tel. (030) 60 46 716, natuurgidsen van het IVN – Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie.

Het was vroeger een goede, maar vaak ook noodzakelijke bijverdienste om gevogelte te vangen. Tegenwoordig zijn van de vele eendenkooien alleen nog de overblijfselen te herkennen in het landschap. De eendenkooi Blokland wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is normaal niet toegankelijk voor publiek. Afpalingsrechten zorgen voor rust in dit eeuwenoude natuurgebied, waaraan bijzondere graslanden grenzen.

De boswachter verzorgt de rondleiding en geeft uitleg over de werking van de kooi. Bij de plas en het zien van de vangpijpen wordt duidelijk waar het gezegde ‘de pijp uitgaan’ vandaan komt, en misschien nog meer bekende spreekwoorden. Het dragen van laarzen of ander waterdicht schoeisel wordt aanbevolen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk