Evaluatie stedenband Rundu positief

De stedenband met Rundu blijft in lichtere vorm in stand waarbij de nadruk komt te liggen op kennisuitwisseling. Daarnaast wil de gemeente de stedenband blijven gebruiken om mondiale bewustwording te versterken. Dat is het advies van het college aan de gemeenteraad van Nieuwegein.

Sinds 1994 is de gemeente Nieuwegein verbonden met Rundu, een stad in Namibië. Dit jaar is de balans opgemaakt en de stedenband geëvalueerd. Hieruit volgt dat de gemeente Rundu veel heeft aan de kennis die gemeente Nieuwegein heeft overgedragen. Dit kan hen helpen bij het verwerven van geld voor de uitvoering van projecten. In gezamenlijkheid zijn een aantal thema´s genoemd voor toekomstige samenwerking, zoals onder andere water- en afvalmanagement. Waar mogelijk wordt hierbij samengewerkt met Nieuwegeins bedrijven of met in Rundu gevestigde internationale organisaties. De formele stedenband kan dan in stand blijven met een beperkt aantal ambtelijke uren.

De werkgroep Rundu geeft invulling aan de informele stedenband tussen beide samenlevingen en is nog altijd erg actief. Zij informeren Nieuwegeinse inwoners over de situatie in Rundu en zijn succesvol met inzamelingsacties om initiatieven in Rundu te steunen. De werkgroep werkt daarbij samen met diverse partijen uit de Nieuwegeinse samenleving, zoals scholen en kinderdagverblijven. Op deze wijze dragen zij bij aan mondiale bewustwording van de Nieuwegeinse samenleving.

Op basis van de evaluatie adviseert het college aan de gemeenteraad om de stedenband met Rundu in lichte vorm voort te zetten. Daarnaast is het college benieuwd hoe de Nieuwegeinse samenleving aankijkt tegen mondiale bewustwording en de wijze waarop men daar invulling aan wil geven. Deze vraag wordt in de 2e helft van 2016 nader onderzocht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk