Europees Jaar van de Vrijwilligers

Van 11 t/m 18 september 2011 was de Week van het Applaus. Op 10 september was de aftrap in Tiel en in veel andere gemeenten was dit applaus te horen. Zo ook in Nieuwegein op zaterdag 17 september, waar een oude Amerikaanse schoolbus met aan boord raadsleden, wethouders en ambtenaren door de stad reed om op diverse plekken vrijwilligers te bedanken voor hun inzet voor Nieuwegein en de inwoners.

Wat mij persoonlijk aansprak was het kleine gebaar wat zo welkom werd ontvangen. Tuurlijk, zo’n tour wordt georganiseerd en er mag vaker voor vrijwilligers geapplaudiseerd worden, maar het is toch goed om de spotlight er toch maar eens even goed op te zetten. Een moment stilstaan bij het oprechte werk van de vrijwilligers van het Hospice Nieuwegein. Ruim 60 betrokken vrijwilligers die daar mensen bijstaan in hun laatste dagen. Of, iets van een hele andere orde, leden van sportvereniging Atverni die een Sluizenloop in goede sportieve banen laat verlopen. Maar ook vrijwilligers op de bouwspeeltuin, Museum Warschenhoek en verzorgingshuis Zuilenstein kregen een applaus.

Belangrijke inzet. Onbetaalbare inzet. Vandaar een applaus verdiend! Het CDA heeft de vrijwilligers in het oog en probeert in beleidskeuzes het belang van die inzet of juist een versterking daarvan steeds ook tot uiting te brengen. Dat kan niet altijd, maar zeker wel op onderwerpen als de Wet Maatschappelijke Ondersteuning waarin veel vrijwilligers acties zijn. Hoe kunnen we die inzet versterken en behouden. Maar wij denken dan ook in het bijzonder aan de vele vrijwilligers die bijvoorbeeld in het onderwijsveld actief zijn. Dát is toch de betrokkenheid naar anderen toe, wat het CDA als politieke partij belangrijk vindt. Wij blijven daar op letten!

Roelof de Wild

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk