Eten uit de berm; wildplukwandelingen in Utrecht

Tegenwoordig willen veel mensen het liefst zo natuurlijk mogelijk eten. Geen E-nummers, onbespoten en het liefst alleen natuurlijke ingrediënten. Het is dan ook niet zo gek dat het aanleggen van een eigen moestuin ontzettend populair is. Maar mensen krijgen ook steeds meer interesse in wilde eetbare planten en kruiden. Want wat is er nou natuurlijker dan eten rechtstreeks uit de natuur? Toch is het niet slim om zelf maar gewoon willekeurig planten uit de berm of het bos op te gaan peuzelen. Wil je meer weten over wildplukken en eten in de natuur? Gooi je reistas dan in de auto en ga eens mee met een wildplukwandeling of volg een natuurlijke workshop.

Wildplukken bij kasteel Groeneveld
Schrijfster en ervaren wildplukster Elsje Bruijnestein struint al meer dan 20 jaar door de natuur op zoek naar de meest bijzondere smaken. Haar boek ‘Liever Lokaal’ kreeg in 2015 de titel Gouden Kookboek dus deze ‘wilde dame’ weet wel waar ze het over heeft. Wanneer je met haar meegaat op haar maandelijkse wildplukwandelingen in Baarn mag je proeven van haar home made duizendknoopcider, douglastonic en frambozenlimonade en laat ze zien welke planten eetbaar zijn, deelt ze gezonde recepten en leer je wat mensen in vroegere tijden met deze natuurlijke ingrediënten deden. Neem je weekendtas dames mee en knoop er meteen een fijne overnachting bij aan op de Heuvelrug.

Workshop bij de Natuurkok
Bij de Natuurkok kun je terecht voor jaaropleidingen, workshops, excursies, proeverijen en kookevenementen die allemaal tot doel hebben om mensen weer bewust te maken van onze band met de natuur.  Met een groepje of gewoon lekker zelf, kun je kiezen waar je aan mee wilt doen. Je kunt het hele jaar meedoen aan de jaaropleiding ‘Eten uit de natuur’, maar je kunt ook kiezen voor workshops, zoals de workshop ‘Eetbaat Bos’of ‘Eetbare Paddenstoelen’. Tijdens deze workshops wandel je al plukkend en proevend door de natuur, en ook na afloop valt er voldoende te smullen, want met alle geplukte kruiden, planten en paddenstoelen wordt een heerlijke lunch gemaakt boven een gezellig kampvuurtje. Na afloop is er geen reden om je sporttas te pakken want uiteraard is dit pure eten supergezond.

Een workshop bij Scent & Spice
Nele Odeur is niet alleen fervent wildplukster, maar ook een heus kruidenvrouwtje, sterker nog, zij heeft zich gespecialiseerd in de etnobotanie. Haar kennis over planten en kruiden is dus werkelijk zeer indrukwekkend te noemen. Kruiden vormen dan ook de bouwstenen van Scent & Spice. Tijdens haar workshops maak je kennis met planten en andere natuurlijke ingrediënten en leer je ze op ambachtelijke wijze verwerken tot producten als gezichtscrème of etherische oliën. Wil jij bijvoorbeeld leren hoe je zelf je eigen deodorant kunt maken van natuurlijke ingrediënten? Je handen wassen met jouw eigen, heerlijk geurende, natuurlijke zeep? Of genieten van je eigengemaakte likeur? Je gaat al je zintuigen inzetten om tot een heerlijk resultaat te komen, want je mag lekker zelf met je handen in de kruiden. Wil je graag nog meer leren van deze wildplukkende wetenschapster? Bij haar kruidenacademie kun je ook cursussen volgen waar ze nog meer kennis met je deelt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren