Erwtensoep

Het is  deze week eindelijk kouder, dus…..tijd voor Erwtensoep !!! Zelf erwtensoep maken is echt geen enorme klus en als je te veel hebt gemaakt zijn er altijd familieleden, collega’s of buren die uit hun dak gaan als ze een bakje zelfgemaakte snert van je krijgen.Mensen die geen vlees eten maken de erwtensoep zonder karbonade en rookworst maar met groentebouillonblokjes. Als vervanger voor de rookworst kun je vegetarische rookworst nemen.
Nodig voor 4 personen:
500 g spliterwten1 ½ liter water1 schouderkarbonade1 flinke prei1 kleine selderijknol1 middelgrote winterpeen1 grote aardappel1 (magere) rookworstevt. 2 (groente)bouillon blokjes voor ½ liter bouillon per blokjehet groen  van de selderijknol of 1 bosje verse selderijzout en peperExtra: een pan van minstens 2 liter inhoud 
De spliterwten wassen en in de 1 ½ liter water een paar uur laten weken tot ze zacht zijn. Breng ze samen met de karbonade aan de kook. Pas op, want het kookt snel over en er komt een dikke laag schuim op het water.Schep het schuim er met een schuimspaan af, roer de erwten goed door en laat het op het laagste pitje in ca. 2 uur gaar worden. Wel af en toe doorroeren, met name over de bodem. Ondertussen de winterwortel schrappen of dunschillen en in halve plakjes of blokjes snijden.De prei in ringen snijden en wassen.De aardappel schillen en in blokjes snijden.De selderijknol in plakken snijden, schillen, wassen en in blokjes snijden.Als er genoeg groen aan de selderij zit, dit wassen en klein knippen of snijden , anders het bosje selderij wassen en knippen.De rookworst in plakjes snijden.Neem de karbonade uit de pan, haal het stukje bot eruit en doe het, in stukjes gesneden, terug in de pan. Voeg alle gesneden groenten en de rookworst toe en breng de soep aan de kook. Pas op, want hij zet zeer snel aan op de bodem van de pan. Goed roeren dus en af en toe een klein scheutje water toevoegen en dat ook weer doorroeren. Op smaak brengen met peper en zout en eventueel de bouillontabletten. Voor het opdienen het selderijgroen door de soep roeren.Traditioneel wordt erwtensoep geserveerd met donker roggebrood belegd met Zeeuws spek, maar knapperig stokbrood of  grof  lichtbruin of donker (zelfgebakken) brood smaakt ook geweldig. Vegetariërs kunnen het spek op het roggebrood vervangen door (brokkelige) oude kaas. Dat lijkt een vreemde combinatie, maar is heel smakelijk!
Hoofdgerecht,  4 personen Voorbereidingstijd ca. 15 minuten + 2 uur suddertijdBereidingstijd: ca. 25 minuten TipAls je de soep een dag van te voren maakt wordt hij stevig  en vermengen alle smaken zich goed. Bij het opwarmen wel weer wat water toevoegen en goed roeren. Bewaar de soep niet langer dan 1 à 2 dagen in de koelkast want hij wordt snel zuur. Beter is het dan om hem in te vriezen. 
Weetje Groene erwten is een waardevolle groente, die een zeer hoog gehalte vitamine B bevat en voor 20 procent uit eiwitten bestaat.  Ze komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en zijn in gedroogde vorm eeuwenlang het basisvoedsel in Europa geweest. In het oude Rome waren ze zo populair dat  men zich op vrijwel iedere hoek  van de straat  tegoed kon doen aan borden gekookte erwten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk