Erik de Jong (Spinvis) wint Lennaert Nijgh Prijs 2023

De Lennaert Nijgh Prijs 2023, een award voor beste tekstdichter, is toegekend aan Spinvis. Erik de Jong, zoals de muzikant eigenlijk heet, kreeg dat thuis in Nieuwegein te horen. Bij zijn voordeur werd hij verrast door een verslaggever van VPRO’s 3voor12 en Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. “Dit voelt echt als een Gaston-moment. Ik vraag me dan altijd af hoe je reageert.”

Ondanks dat De Jong volledig verrast werd, reageerde hij rustig en allesbehalve hysterisch. “Het winnen van een prijs is niet hét doel, maar het is wel heel erg leuk. Ik heb geen speech voorbereid, ik weet niet wat ik moet zeggen…”

Volgens Buma-directeur Helmink is het in ieder geval “volkomen terecht” dat de prijs naar de 62-jarige zanger gaat. “Spinvis is met zijn taalgebruik in staat met woorden een wereld te creëren die zowel herkenbaar als mysterieus is. Hij jongleert met woorden en zinnen, met als doel de luisteraar mee te nemen op een wonderlijke reis.”

De Jong maakte naam als singer-songwriter en multi-instrumentalist. In 2002 debuteerde hij met een titelloos album. Kort daarna kreeg hij al de Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs. De liedjes Bagagedrager, Voor Ik Vergeet en Kom Terug horen bij zijn grootste hits.

Ondanks dat de zanger al weet dat hij de prijs wint, ontvangt hij de trofee pas vanavond tijdens het Buma Awards Gala in Amsterdam. Tijdens deze avond worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met diverse prijzen, waaronder De Gouden Harp, Lifetime Achievement Award en de Lennaert Nijgh Prijs. Ook worden de Top 20 Nationaal en Top 5 Internationaal bekendgemaakt voor de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2022.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk