Erfgoed van de Nicolaas- en Barbarakerk: ‘Rouwborden en gebrandschilderde ramen’

Vanaf woensdag 13 september worden op de Kunstzolder van Museum Warsenhoeck de rouwborden van de familie De Malapert geëxposeerd; deze keer samen met afbeeldingen van de vijf gebrandschilderde ramen uit de Barbarakerk.

Deze combinatie van oud en nieuw laat zien hoe rijk Nieuwegein is aan religieus, historisch en levend erfgoed. De oude kerken van Jutphaas en Vreeswijk zijn alle Rijksmonument en vertellen verhalen uit het Nieuwegeins verleden.

De Historische Kring Nieuwegein, die eigenaar is van de oude, kostbare rouwborden van de familie De Malapert, ziet het als haar plicht deze regelmatig te laten zien. De combinatie met de piepjonge ramen ter ere van de Heilige Barbara is een voorproefje van de tentoonstelling ‘Van KERK tot ZERK’ die later dit jaar op woensdag 8 november wordt geopend.

Michel van Overbeeke heeft in de vijf gebrandschilderde ramen elementen uit de historie van Vreeswijk verbonden aan de essentie van het patronaat van de heilige Barbara, die patronesse is van gevaarlijke beroepen zoals beurtschippers en zandbeugelaars en elders in het land tunnelbouwers en mijnwerkers.

De rouwborden van de familie Malapert zijn verbonden met de geschiedenis van het Overeind en Nedereind van Jutphaas. De gevluchte en rijke Hugenoot Nicolaas de Malapert koopt in 1596 kasteel Plettenburg en wordt eigenaar van eerst het Overeind en later ook het Nedereind van Jutphaas.

De rouwborden hebben na de sloop van de (oude) Nicolaaskerk op het Kerkveld langs veel plaatsen en eigenaren gezworven en zijn sinds 2018, na een zeer zorgvuldige restauratie, weer terug in de eigen omgeving.

De expositie Erfgoed van de Nicolaas- en Barbarakerk is te zien in museum Warsenhoeck van 15 september tot 20 november. Vanwege de inrichting van de expositie Van ‘KERK tot ZERK’ is het museum van 22 oktober tot 7 november tijdelijk gesloten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk