Erepenning voor vertrekkend burgemeester Frans Backhuijs

Na het uitreiken van vele penningen en Koninklijke onderscheidingen aan anderen, ontving Frans Backhuijs op dinsdag 9 mei 2023 zelf de Erepenning. Hij kreeg het uit handen van loco-burgemeester Marieke Schouten tijdens zijn afscheidsraad. Met deze hoogste Nieuwegeinse onderscheiding wil de stad Frans Backhuijs bedanken voor zijn tomeloze inzet als burgemeester van Nieuwegein. Frans Backhuijs is van 11 mei 2011 tot 11 mei 2023 burgemeester van de stad Nieuwegein geweest.

Foto: Ringnalda Fotografie. Links Frans Backhuijs met rechts wethouder Marieke Schouten

Loco-burgemeester Marieke Schouten: “Ik ken Frans als een betrokken en bescheiden man. Hij stelt inwoners altijd voorop. Hij neemt de tijd voor een praatje met iedereen om zo te horen wat er leeft in de stad. Frans is ook een geboren bestuurder. Zijn inzet is altijd om mensen met elkaar te verbinden en te zorgen voor een stabiel politiek en bestuurlijk klimaat. Het is altijd zijn streven dat iedereen zich voor de volle 100% inzet om goede resultaten te behalen voor de Nieuwegeinse samenleving. De Erepenning is het eerbewijs voor een periode waarin hij Nieuwegein heeft gebracht tot wat het nu geworden is.”

Stad in ontwikkeling
Frans was burgemeester in een bijzondere tijd. Hij startte in een tijd van langjarige bezuinigingen, terwijl Nieuwegein volop in ontwikkeling was. Midden in deze financieel-economische malaise is het vernieuwde stadshart opgeleverd, met het Stadshuis en theater DE KOM. En werd er volop gebouwd aan woningen en het bedrijventerrein Het Klooster.

Opeenvolgende crises
Vanaf 2020 is zijn burgemeesterschap gedomineerd door opeenvolgende, langdurige crises. De coronacrisis heeft veel gevraagd van Frans in zijn rol als burgervader en tegelijkertijd beslisser. De besluiten om de samenleving op slot te zetten wogen zwaar, maar waren onvermijdelijk. De stad heeft deze crisis, mede door zijn onvermoeibare inzet, goed doorstaan. Frans was zichtbaar geraakt door de impact van deze crisis op de Nieuwegeinse samenleving. Dat viel hem zwaar. Direct na deze crisis ontstond een crisis rondom de opvang van vluchtelingen. Allereerst als gevolg van de oorlog in Oekraïne waardoor veel vluchtelingen naar Nederland kwamen, later aangevuld door een brede opvangcrisis. Ook hier heeft Frans gedaan wat nodig was om vanuit Nieuwegein een aandeel te leveren in de opvang van vluchtelingen.

Inzet (digitale) veiligheid
Ook zette Frans zich onvermoeibaar in op (digitale) veiligheid van Nieuwegein en bij de overheid. Hij was lid of voorzitter van vele besturen en adviescommissies, waaronder de Veiligheidsregio, de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit Politie Midden-Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Onlangs was hij nog te gast bij Nieuwsuur, vanuit zijn rol bij de VNG. Hij was er om te praten over de digitale kwetsbaarheid van gemeenten, vanwege de toenemende dreiging van hacks.

Aanpak Leefbaarheid en Veiligheid
In zijn laatste jaren als burgemeester heeft Frans zich met veel verve ingezet voor het programma Leefbaarheid en Veiligheid. Mede door zijn inzet staat Nieuwegein hoog op de Haagse agenda wat betreft de Aanpak voor Leefbaarheid en Veiligheid. Dankzij deze inzet is Nieuwegein aangewezen als 1 van de 20 gebieden die voor langere tijd extra budget ontvangt om te werken aan leefbare en veilige wijken in een aantal centraal gelegen wijken in Nieuwegein.

Ereburger
Frans Backhuijs heeft zich in bijzondere mate ingezet voor de gemeente Nieuwegein. Met de uitreiking van de Erepenning is Frans Backhuijs benoemd tot Ereburger van de gemeente Nieuwegein.

Burgemeester Sharon Dijkstra van Utrecht (rechts) spreekt haar dankwoord voor de samenwerking met burgemeester Frans Backhuijs

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk