Er op uit in April 2021

Nu de dagen langer zijn, de temperaturen oplopen en zelf de avondklok een uur verzet is, is het tijd om naar buiten te gaan. Zon en frisse lucht bijtanken en het vakantiegevoel weer ervaren. Maar niet te ver weg, want dichtbij huis is nog heel veel moois te zien.  Ga je voor wandelen in een andere omgeving, een van de mooiste oude dorpen of toch een citytrip?

Lage Vuursche
We beginnen met een plek die wat zowel historie als wandelen combineert. Op nog geen half uurtje rijden ligt namelijk Lage Vuursche met de mooie achttiende- en negentiende-eeuwse huizen en tientallen rijksmonumenten. Je vindt hier onder meer de hervormde Stulpkerk  die dateert uit 1650 en het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve, Landgoed Eyckenstein en natuurlijk Kasteel de Hooge Vuursche en Paleis Soestdijk. Dichtbij vind je ook kasteel Drakensteyn. De bossen rondom Lage Vuursche maken deel uit van de boswachterij De Vuursche die vragen om wandelschoenen en een met een picknick gevulde eastpak rugzak. Hier kun je heerlijk wandelen, of je nu een lange of kortere route wil.

Loenen aan de Vecht
Wat meer naar het westen ligt Loenen aan de Vecht, een van de charmantste dorpen van Nederland. Het dorp telt maar liefst 144 rijksmonumenten en het centrum heeft sinds 1966 de status van beschermd dorpsgezicht. Midden in het dorp ligt de grote kerk met een 56 meter hoge toren. De kerk is geïnspireerd op de Utrechtse Dom en de toren is na een hevige brand in 1945 zo rond 1500 weer volledig gerestaureerd. Meer dan een clutch met je telefoon (voor foto’s) heb je hier niet nodig. Stap terug in de tijd en geniet.

Ook de voormalige korenmolen “De Hoop”, aan de rand van de oude kern is het bekijken meer dan waard. Deze molen is de opvolger van een houten korenmolen die eind 1900 door een brand werd vernield. Een must is het bekijken van de prachtige oude ophaalbrug in het centrum van het dorp die nog altijd in gebruik is.

Renswoude
Ga je richting het oosten dan is Renswoude een aanrader. Het imposante Kasteel Renswoude vind je aan de zuidoostkant van de bebouwde kom. Met het aparte ontwerp geeft het met de witgepleisterde achterkant een echte buitenplaats-uitstraling, terwijl de voorkant door de torens toch echt aan een kasteel doen denken. Het kasteeleiland wordt omringd door de gracht en vijver en omgeven door een prachtig parkbos

Nog een aanrader is de Koepelkerk die is gebouwd tussen 1639 en 1641. De architect van de kerk is Jacob van Campen, die onder andere bekend is als architect van het Paleis Noordeinde in Den Haag en het Paleis op de Dam te Amsterdam. De historische Koepelkerk wordt overigens niet alleen gebruikt voor trouw- en rouwdiensten, maar ook voor concerten, muziek- of zangopnames.

Liever een echte stedentrip?
Hou je van het struinen door grote steden? Zoek het dan niet ver maar bekijk Utrecht eens door een andere bril. Kleed je mooi aan, en neem een van je mooiste handtassen mee. Zonnebril op en hang de toerist uit. Bekijk de highlight van de stad en neem er eens echt de tijd voor zoals je ook in een andere stad tijdens je vakantie zou doen. Maak foto’s op het Domplein, bij de Domtoren en de Domkerk. Haal een Coffee-to-go met een Brownie bij Koffie Leute aan de Westerkade of bij ’t Koffieboontje aan de Oude Gracht (waar ze overigens ook heerlijke smoothies hebben).

Ga in de middag wandelen bij Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland waar ook de internationale jetset uit de vorige eeuw regelmatig kwam. Van Coco Chanel tot Roger Moore. Het kasteel ziet er overigens nog precies zo uit als tijdens de septemberbewoning van de familie in de vorige eeuw.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!