Energie-N: ‘Slim ventileren, ook als het regent, bespaart energie’

As je goed wilt ventileren moet je een balans zoeken tussen energieverlies, verse gezonde lucht en vochtigheid in huis. Heel moeilijk is het niet. Bij ventileren gaat warmte naar buiten. Dat is wel 15 – 35 % van je totale energiegebruik voor verwarmen. Energie-N komt met energiegesprekken veel bij mensen thuis. Daar komen we twee uitersten tegen, soms in één woning. En ook een paar misverstanden.

Te veel ventileren
We horen vaak: “Wij hebben op de verdieping altijd de ramen open want daar stoken we toch niet”. Dit klopt niet! Ongeveer de helft van de warmte die we, voor veel geld, in de woonkamer en keuken brengen, gaat door de verdiepingsvloer naar de bovenverdieping. Dat gebeurt door de vloer van de bovenverdieping, die absoluut niet is geïsoleerd, en door het trapgat. Op deze manier gaat heel veel warmte onnodig verloren. Dus: ventileer ook boven slim.

Te weinig ventileren
In de woonkamer en keuken is het lekker warm. De mechanische afzuiging is jaren geleden verwijderd, we hebben immers een afzuigkap. De ventilatie roosters zijn dicht of vervuild. Gevolgen: onfrisse geur, hoge CO2 concentratie en hoge luchtvochtigheid. Hoge CO2 concentratie geeft een lamlendig gevoel (op scholen moeten ze tegenwoordig de lucht in de klassen hierop controleren). Hoge vochtigheid geeft risico op vocht- en schimmelplekken. Dus: ventileer slim!

Wat is slim ventileren
Altijd beperkte basis ventilatie, roosters open of als je die niet hebt klapraampje op een kier en mechanische afzuiging op stand 1. Dat zorgt er voor dat ook een leeg huis niet muf gaat ruiken. Als je thuis bent, ventilatie op stand 2. Als je vocht produceert (koken, douchen, drogen) of met meerdere personen aanwezig bent, dan ventilatie op stand 3. Luchten, even de ramen open heeft na 10 minuten zijn doel bereikt. Doe je het langer dan is dat alleen maar energieverlies. Meer informatie over ventileren vind je hier,

Ook al je vragen over ventileren kan je aan ons stellen bij de vragen inloop. Zaterdag 7 oktober van 11.00 uur tot 14.00 uur houdt Energie-N uit Nieuwegein haar maandelijkse inloop in de bieb op de tweede verdieping van het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein. Schikt dat niet, stel dan je vraag via de mail (info@energie-n.nl) of telefoon (030-2378312 bereikbaar op werkdagen tussen 20 en 21 uur).

Energie-N

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk