Einde jaar en van alles aan de hand

Plussen
Ah dat stadhuis! Ja, daar gaat het goed. Het aanvankelijke murmelen is afgenomen tot nulniveau, afgezien van wat stereotype gemopper wat in rijke landen plaats vindt bij gebrek aan echte problemen. Maar de Bib (Tweede Etage) wordt alom geprezen en de stadswinkel functioneert alweer als vanouds op de eerste etage. En ook onze ambtenaren hebben voor het grootste deel hun weg wel gevonden.

Zonder gemopper vaart niemand wel. Voorbeelden: “Hoe kan dat nou dat die stomme lift niet naar de vierde etage gaat”. Antwoord: “Omdat de toegang naar de vierde etage nu eenmaal niet voor het publiek open is.” “Hoe kan dat nu dat je vanuit de parkeergarage niet direct het gemeentehuis in kunt?” “Wat doen die winkels nu eigenlijk in dat stadshuis?” En zo gaat dat nog wel even door. Natuurlijk was het mogelijk geweest om later het stadshuis in te gaan. Nu is er nogal wat werk aan de gang en ja soms hoor je dat. Maar er zijn in principe wel een aantal maanden huurpenningen bespaard. En dat, wanneer het inderdaad zo is, is natuurlijk een goed idee.

Over de Doorslagzone
In een werkvergadering werd de Raad bijgepraat over de Doorslagzone. Dat is het gebied tussen stadshuis/Kom en het water. Volgens het OOB zou daar nog gebouwd moeten worden. Inderdaad kwam de noodzaak om daar enige opbrengst te genereren ter sprake. Verder een helder verhaal over hoe er aanbesteed moet worden. Dat gaat in deze tijd anders dan wanneer de gemeente het voor het zeggen heeft, lees zoals in betere tijden. Interessante problematiek waar een goed team mee bezig is dat het klappen van de zweep kent. De kans dat een en ander helemaal volgestouwd gaat worden is klein. Een aardig document dat uitgereikt werd die avond, toonde een aantal speelse en creatieve ideeën. Ook de toekomstige projectontwikkelaars weten dat om succes te hebben er anders gewerkt moet worden. Rechttoe rechtaan is uit den boze. Om te slagen meten we opvallen zoals dat in het eerste deel van de nieuwe binnenstad gelukt is.

Dat valt dan aardig samen met het pleidooi voor gezellige terrassen aan het water en meer Leidscheplein gehalte wat ondergetekende in deze columns al een paar keer naar voren heeft gebracht. Daar zijn ook opbrengsten voor de stad mogelijk en wanneer er om te slagen creatief gewerkt moet worden, sluit die gedachte best aan bij het plan. Helaas werd het “stadshuispark” met wat ironie weggewuifd evenals het idee om het carillon daar ook te plaatsen van een andere partij. Kennelijk is de wethouder bang dat de creativiteit van sommige raadsfracties die van de toekomstige projectontwikkelaars in de weg gaat zitten. Wij denken dat dat best meevalt en hebben meegegeven dat we als raad wel de vinger aan de pols willen houden. Waarvan acte en het leverde wel een voorzichtige toezegging van de wethouder op.

Minnen
Na gepraat in het wijknetwerk en andere bijeenkomsten kwam de kogel dan toch door de kerk. Aan de Sluyterslaan gaan een aantal oude flats over enige jaren afgebroken worden. Daar gaan 152 sociale woningen weg en er komen 80 nieuwe voor terug waaronder 40 voor senioren. Bovendien komen er 120 koopwoningen bij.

Dan is de SP er snel bij om er vragen over te stellen. Die vragen zijn niet verkeerd. Wat meer informatie is welkom. Hoeveel sociale woningen hebben we dan nog en wordt dat cijfer later vergroot. En waarom weet de raad hier officieel niets van?

De SP stuurt een kopie van de brief naar de Pers en al snel staat het dus in de krant. Gevolgd door een wat zielig verhaal van twee buurvrouwen die nu al angst hebben dat ze straks niet meer naast elkaar kunnen wonen. Dat is ook best begrijpelijk. Verandering heeft tijd nodig en je weet niet waar je straks terecht komt en of het betaalbaar is. Want over vijf jaar is het zeker dat vele van de huidige bewoners er geen cent op vooruitgegaan zijn qua inkomen terwijl energie, water, huur enz alleen maar duurder zijn geworden. Vervolgens komt de PvdA in de krant met het bericht dat ze tegen dit plan zijn. Het is hun wethouder en hun college wat met deze plannen instemt, maar ja we hebben nog jaren de tijd en het loont vast wel om nog linkser dan de SP te willen zijn. Politiek gedoe dus. Die huizen komen er vast wel en die buurvrouwen houden elkaar wel in het oog. Van politiek gedoe worden we meestal niet wijzer. Laten we er maar om lachen.

En laten we dat blijven doen in 2012. Het schijnt gezond te zijn voor lijf en leden en je wordt er helderder van. Dat wens ik u allen toe voor 2012. En fijne feestdagen!

Herman Troost

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk