Eier-spinazieboomstam

“Het lijkt wel of er mos op groeit”, zei mijn zoon toen hij een stuk van dit gerecht op zijn bord kreeg. Hij doelde op de spinazie in de buitenlaag van deze opgerolde “eierkoek”. Gelukkig smaakt die absoluut niet naar mos, maar is juist erg zacht van smaak en licht verteerbaar. Ideaal dus om te eten voordat je gaat sporten. Voor 3 à 4 personen
1 pak gehakte spinazie, diepvries à 450 g
3 eieren, vrije uitloop
zout en peper
geraspte nootmuskaat Vulling:
2 eetlepels olie
1 grote ui
1 bakje champignons à 250 g
1 eetlepel (volkoren) meel
1 ½ dl melk geraspte kaas Extra: zeef; mixer; bakpapier; ovenvaste schotel Doe de spinazie in een magnetronbestendige schaal en verwarm 5 minuten op vol vermogen.
Laat de spinazie uitlekken in een zeef, eventueel overtollig vocht uitdrukken. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Splits de eieren, doe het eiwit in een schone vetvrije schaal.
Doe de dooiers, samen met de spinazie in een andere schaal en roer goed door.
Breng het spinaziemengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Klop de eiwitten stijf en schep ze door het spinaziemengsel.
Bekleed een bakblik of bakplaat met bakpapier en vouw een opstaand randje, zodat een rechthoekig bakje van ca. 25 x 30 cm ontstaat.
Schep er het spinaziemengsel in en smeer het uit tot het gelijkmatig over het bakje is verdeeld en ca. 1 cm dik is.
Schuif bakblik of bakplaat in het midden van de oven en laat het eiermengsel in 10 tot 15 minuten gaar en stevig worden.
Pel en snipper ondertussen de ui.
Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Verhit de olie in een koeken- of hapjespan en bak ui en champignons tot ze gaar zijn.
Strooi de bloem erover en voeg geleidelijk de melk toe.
Laat even doorpruttelen tot de massa gebonden is.
Maak op smaak met zout en peper en haal de pan van de pit.
Haal de spinazieplak uit de oven, laat hem even wat afkoelen en trek hem voorzichtig, eventueel met behulp van een pannenkoekenmes, los van het bakpapier.
Schep het ui/champignonmengsel in een brede baan in het midden op de plak en rol de plak op.
Leg hem met de naad naar beneden op een passende ovenvaste schotel en bestrooi met geraspte kaas.
Laat de rol nog even doorwarmen in de nog warme oven.
Dien de spinazierol meteen op, want hij koelt snel af.
Serveer hem in stukken of plakken gesneden samen met gebakken aardappelen, aardappelballetjes of (volkoren) stokbrood.
Wat in plakjes gesneden komkommer en tomaat smaakt er lekker fris bij. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 40 minuten incl. oventijd
Bron: Koken met natuurlijke ingrediënten-
          Carole Handslip Tip
Voor wat meer body kun je voor de vulling vega-gehakt met de ui en de champignons meebakken. Een snufje kerriepoeder maakt de vulling wat pittiger. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk