Eerste van reeks Carillon Zomerconcerten in beeld

Afgelopen vrijdag was het eerste Carillon Zomerconcert dat gespeeld werd op het carillon in de binnenstad van Nieuwegein. Gastbeiaardier Gerald Martindale trapte af met een concert van ruim een uur waarna een meet & greet was georganiseerd met de beiaardier uit Canada. Onze videograaf Jos van Vogelpoel ging langs en maakte bovenstaand videoverslag.

Op vrijdag 12 augustus aanstaande zal het carillon worden bespeeld door de talentvolle beiaardier Merle Kollom uit Estland. Ook dit concert begint om 15.00 uur. Inwoners uit Nieuwegein kunnen haar na het concert ook ontmoeten. Beide concerten zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Fonds ‘Geins Geluk.’

De Gemeente Nieuwegein beschikt sinds 1985 over een carillon. Het carillon (ook wel beiaard of klokkenspel geheten) heeft tot medio 2000 op het dak van het gemeentehuis aan de Raadstede gestaan. Sindsdien klinken de klokken vanaf de nieuwe plek aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillonis geplaatst. Iedere vrijdag van 15.00 uur tot 16.00 uur wordt het carillon bespeeld. De toren is dan ook open voor bezoek.

Rondom het carillon is een brede balustrade gemaakt, dit maakt het samenspelen met bijv. koperblazers goed mogelijk. Ook is er een stevige trap naar de beiaardierscabine gemaakt. Met deze, door de sloop van het gemeentehuis noodzakelijke ingrepen, is het carillon beter toegankelijk als ooit tevoren. Door de bebouwing tegenover de beiaard is het instrument ook beter te horen in de woonwijken rondom de beiaard.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk