Concert door gastbeiaardier Merle Kollom uit Estland in Nieuwegein

De Gemeente Nieuwegein beschikt sinds 1985 over een carillon. Het carillon (ook wel beiaard of klokkenspel geheten) heeft tot medio 2000 op het dak van het gemeentehuis aan de Raadstede gestaan. Sindsdien klinken de klokken vanaf de nieuwe plek aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillon is geplaatst. Iedere vrijdag van 15.00 uur tot 16.00 uur wordt het carillon bespeeld. De toren is dan ook open voor bezoek.

Rondom het carillon is een brede balustrade gemaakt, dit maakt het samenspelen met bijv. koperblazers goed mogelijk. Ook is er een stevige trap naar de beiaardierscabine gemaakt. Met deze, door de sloop van het gemeentehuis noodzakelijke ingrepen, is het carillon beter toegankelijk als ooit tevoren. Door de bebouwing tegenover de beiaard is het instrument ook beter te horen in de woonwijken rondom de beiaard.

Op vrijdag 12 augustus aanstaande zal het carillon worden bespeeld door de talentvolle beiaardier Merle Kollom uit Estland. Naast enkele bekende en minder bekende werken zal ze ook een tweetal eigen composities spelen. Het concert begint om 15.00 uur en zal een uurtje duren. Na afloop van het concert is er een meet & greet met deze gastbeiaardier uit Estland. Het concert is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Fonds ‘Geins Geluk.’

Merle Kollom

Over Merle Kollom
Merle Kollom studeerde orgel, theologie en kerkmuziek. Ze behaalde haar beiaardiersdiploma aan de Scandinavische Beiaardschool bij Peter Langberg in juni 2019, waarmee ze de eerste Estse beiaardier werd. Ze trad intussen op in verschillende landen, en is artistiek verantwoordelijke voor de beiaard van het gemeentehuis in Tartu. Ze werkte mee en was verantwoordelijk voor een groot aantal culturele projecten. In 2003 werd ze verkozen als “Persoon van het jaar” door Estonian Concert.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk