Eerste twee sluisdeuren voor de 3e kolk van de Beatrixsluis gearriveerd

Maandagavond 30 juli jl. om 18.30 uur is het schip Paderewski bij Mammoet in Schiedam gearriveerd met de eerste set van twee sluisdeuren voor de 3e sluiskolk van de Beatrixsluis in Nieuwegein. Het schip vertrok op 22 mei vanuit Shanghai met de eerste twee van de in totaal vier sluisdeuren voor de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis. De deuren zijn 28 meter lang en veertien meter hoog en wegen een kleine 490.000 kilo het stuk.

De derde en vierde sluisdeur zullen op 16 augustus arriveren aan de kade bij Mammoet. Rijkswaterstaat verwacht dat de derde kolk eind dit jaar klaar is en in gebruik kan worden genomen.

Bij de Schiedamse dienstverlener in het zwaartransport worden de deuren de komende maand afgebouwd, met onder meer de aandrijving en bedieningsinstallaties.

Opdrachtgever is Sas van Vreeswijk, de bouwerscombinatie die een derde kolk aanlegt bij ‘Nederlands grootste monumentale binnenvaartsluis’. De Prinses Beatrixsluis is een rijksmonument uit 1938 en wordt nu uitgebreid omdat steeds grotere schepen het Lekkanaal, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek, bevaren. Behalve een extra kolk wordt het kanaal zelf verbreed; het werk moet een eind maken aan de soms lange wachttijden voor de sluis. De nieuwe derde kolk zal geen heftorens krijgen en is zo ontworpen dat het historisch aangezicht van de oude monumentale heftorens behouden blijft.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk