Eerste prognose verkiezingen Nieuwegein [14.00 uur]

Het mooie weer zorgt voor een goede opkomst bij de stembureaus in Nieuwegein. Vanmorgen vroeg bracht burgemeester Frans Backhuijs als eerste zijn stem uit in het Stadshuis van Nieuwegein. Naast de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de inwoners ook stemmen over het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), kortweg de Sleepwet.

Na een rondgang langs de diverse stembureau’s blijkt dat inmiddels 28% van de inwoners hun stem hebben uitgebracht. De VVD in Nieuwegein loopt voorop in de peilingen. De PvdA gaat meer stemmen krijgen dan verleden jaar tijdens de landelijke verkiezingen. Hiermee lijkt de PvdA weer het vertrouwen te hebben gewonnen van haar oude kiezers.

Veel stemmers kiezen voor een lokale partij. ieders Belang heeft last van de laatste ontwikkelingen binnen de partij. Naar nu blijkt krijgt de nieuwe partij Lokale Vernieuwing een deel van de stemmen die anders naar ieders Belang zouden gaan. Ieders Belang en Lokale Vernieuwing zouden respectievelijk 2 en 3 raadszetels krijgen zoals het zich nu laat zien. De ChristenUnie blijkt een stabiele partij te blijven. Ook het CDA ligt goed in de peilingen, net zoals de ouderenpartij VSP.

De volgende partijen zullen, met het aantal stemmen die nu uitgebracht zijn, minder stemmen krijgen. Dit zijn de SP, Núwegein en de D66. Maar alles kan nog veranderen want een groot deel brengt ‘s-avonds hun stem uit.

Het stembureau op de Julianaschool in Galecop. Om 14.00 uur hebben daar 290 van de 957 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren