Katern

Eerste kunstgrasonderzoeken: relatief veel kankerverwekkende stoffen

58 van 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubberkorrels bevatten een hogere concentratie kankerverwekkende stoffen dan is toegestaan in consumentenproducten. Dat meldt de NOS vandaag. Gemiddeld overschrijden deze stoffen de normen voor consumentenproducten tussen de 1,5 en 3,7 keer. Op de meest vervuilde velden zijn concentraties gevonden van stoffen die zelfs zes keer deze norm overschrijden.

De omroep mocht analyses inzien van bandenbranchevereniging VACO. Deze organisatie deed de afgelopen weken op honderden velden onderzoek naar de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in de korrels van vermalen autobanden.

Toxicoloog Martin van den Berg zegt in een reactie dat je deze concentraties voor je gezondheid niet moet willen. Maar hoe schadelijk de kankerverwekkende stoffen zijn, is onbekend.

Ook het RIVM doet daarom onderzoek. Voor Kerst hoopt het Bilthovense instituut de resultaten te presenteren van tweehonderd voetbalvelden en een literatuuronderzoek naar de schadelijkheid van de stoffen.

Momenteel hebben de voetbalverenigingen JSV, VSV Vreeswijk en SV Geinoord kunstgrasvelden die rubberkorrels bevatten. De onlangs aangelegde grasvelden bevatten kurk, dit is niet gevaarlijk.

kunstgrasadriani

One thought on “Eerste kunstgrasonderzoeken: relatief veel kankerverwekkende stoffen

  1. Hennie van Randwijk

    Het College van Nieuwegein moet nu de betreffende clubs waar kunstgras aanwezig is, dringend adviseren om niet meer op kunstgras te spelen naar aanleiding van de eerste serieuze uitslagen die behoorlijk verontrustend zijn. Eerst duidelijkheid dat het voor 100%veilig is om op kunstgras te blijven trainen of te spelen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk