Eerste foto H.K.H. Prinses Beatrix in Nieuwegein bij opening 3e sluiskolk

Vandaag heeft H.K.H. Prinses Beatrix de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis in Vreeswijk geopend. Ondanks het slechte weer bleef prinses Beatrix vrolijk en werd ze onthaald door de nieuwe Commissaris van de Koning voor Utrecht en burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein en natuurlijk de nodige pers. 81 jaar geleden werd de sluis naar haar vernoemd.

Ook De Digitale Stad Nieuwegein was met maar liefst drie man aanwezig. Zo waren aanwezig: Arend Bloemink, Jordi Jupijn voor de foto’s en videograaf Bart van Rooijen voor de videoreportage. Van Arend kregen wij alvast onderstaande eerste foto. Vanavond meer foto’s en de videoreportage van de ingebruikname van de 3e kolk, maar eerst allemaal even afdrogen en dan aan het werk voor de mooiste plaatjes en bewegende beelden.

Over de sluis
De sluis ligt in het Lekkanaal dat door de aanleg van de 3e kolk is verbreed en verdiept. Na 2,5 jaar bouwtijd kunnen binnenvaartschepen ook in de toekomst snel en veilig passeren. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat houdt bij de opening een toespraak.

Het Lekkanaal is de belangrijkste rechtstreekse hoofdvaarwegverbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Jaarlijks passeren ongeveer 50.000 schepen de Prinses Beatrixsluis. De nieuwe 3e kolk is groter dan de bestaande twee kolken. Het verbrede Lekkanaal heeft nu meer ligplaatsen. De Prinses verrichtte rond 15.15 uur de officiële openingshandeling van de 3e kolk.

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. In 1938 werd de sluis als eerste object vernoemd naar de pasgeboren Prinses. Bij het 50-jarig bestaan bezocht Koningin Beatrix de sluis.

Foto: Aankomst prinses Beatrix bij de Beatrixsluis ter gelegenheid van de officiële ingebruikname van de splinternieuwe 3e kolk. Kou, regen, tóch vrolijk communicerend met de nieuwe Commissaris van de Koning voor Utrecht en burgemeester Frans Backhuijs.

Na de voorbereidingen zijn in 2016 de werkzaamheden begonnen. Onder veel belangstelling van geïnteresseerden. Zoals bij de verplaatsing van twee kazematten. De bunkers van meer dan een miljoen kilo moesten op een nieuwe locatie komen.

Ook hebben rijen met mensen staan kijken terwijl met precisie de sluisdeuren zijn geplaatst. Een toeschouwer zei vorig jaar: “Ik wilde ook het hijsmoment niet missen. Ik wil er gewoon bij zijn, ik heb m’n natje en m’n droogje en als het te lang duurt kan ik ook nog gaan zitten. Zo’n bouwwerk, dat kom je niet dagelijks tegen. Het is gewoon een unicum.”

De Prinses Beatrixsluis in de Lek is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. De sluis is nu voor 216 miljoen euro klaar gemaakt voor de toekomst.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren