Katern

Een wijntje bij de kapper: het mag van Frans Backhuijs

Kappers, bloemisten en andere middenstanders in Nieuwegein mogen hun klanten voorlopig gewoon een wijntje blijven aanbieden in de winkel. Dat heeft burgemeester Frans Backhuijs vrijdag besloten. Dit, hoewel de voorzieningenrechter nog vorige maand in een door brancheorganisatie SlijtersUnie aangespannen zaak besloot dat Nieuwegein mengvormen van winkels en horeca niet langer oogluikend mocht toestaan.
Nieuwegein doet met 36 andere gemeenten mee aan een proef om te bezien of de geldende Drank- en Horecawet aangepast moet worden. Die wet verbiedt nu het aanbieden van een drankje in een winkel, maar dat verbod is volgens de gemeenten in de praktijk niet te handhaven. Sinds de verantwoordelijkheid voor handhaving in 2013 bij de burgemeesters is neergelegd, zijn mengvormen van winkels en horeca als paddenstoelen uit de grond geschoten.

artikel45203-p20150427fransbackhuijs2315

Backhuijs: ‘De rechter heeft gezegd dat er in deze kwestie geen bijzondere reden is om de wet niet te handhaven’. De proef is echter volgens hem niet verboden of geschorst. Hoewel de voorzieningenrechter heeft bepaald dat een experiment geen reden kan zijn om landelijk geldende regels te negeren, vindt Backhuijs dat hij overtreding van de wet in het kader van de proef toch een poosje mag gedogen,

Frans Backhuijs gaat binnenkort met de andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten overleggen. In oktober moet er dan duidelijkheid zijn.

One thought on “Een wijntje bij de kapper: het mag van Frans Backhuijs

  1. Nicole

    Dus regels zijn geen regels meer …..

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk