Een kleine tuin? 7 handige tips voor de inrichting

Ook al droom je wellicht van een grote tuin, het is nu eenmaal een feit dat de meeste mensen een kleine tuin hebben. Vooral wanneer je in een stad woont moet je al blij zijn als je überhaupt een tuin hebt. Toch heeft een kleine tuin hebben ook zo zijn voordelen, je bent namelijk minder tijd kwijt aan het onderhoud ervan en je tuin voelt heel knus en gezellig aan. Heb jij een kleine tuin en kun je wel wat inspiratie gebruiken voor de inrichting, lees dan gauw verder.

kleine tuin

Maak leuke doorkijkjes
Om je tuin optisch groter te laten lijken kun je een aantal trucs toepassen. Bijvoorbeeld door het maken van leuke doorkijkjes in je tuin. Maak semi-transparante afscheidingen en openingen waar je doorheen kan kijken, hierdoor lijkt je tuin optisch langer en dit geeft een verrassend ruimtelijk effect.

Creëer hoogteverschillen in je tuin
Ook hoogteverschillen aanbrengen in je tuin kan een ruimtelijk effect geven, daarnaast krijgt je kleine tuin zo ook een speelse uitstraling. Maak bijvoorbeeld je terras iets hoger dan de rest van je tuin. Ook borders met beplanten kun je weer iets hoger maken dan je terras.

Tuinier verticaal
Heb je echt een hele kleine tuin, bijvoorbeeld een stadstuintje, ga dan verticaal tuinieren. Koop bijvoorbeeld een speciale plantenzak met meerdere vakjes en vul deze met weelderige planten. Ook kun je gebruik maken van leuke bloembakken en bevestig deze aan de muur of aan de schutting. Door verticaal te tuinieren kun je toch groen toevoegen aan je tuin zonder dat het heel veel ruimte inneemt.

Hang een spiegel op
Een spiegel in je tuin ophangen kan ook een fantastische manier zijn om je tuin ruimtelijker te laten lijken. Plaats bijvoorbeeld meerdere spiegels of één hele grote, zo ontstaan er ook soort van doorkijkjes. Naast dat spiegels een ruimtelijk effect geven, kunnen ze er ook voor zorgen dat je meer licht krijgt in je tuin door de reflectie van het zonlicht.

Leg een vijver aan
Sommige mensen dromen van een vijver in de tuin en een vijver aanleggen kan ook zeker in een kleine tuin. Water zorgt voor beweging, lucht en weerspiegeling en dit geeft een ruimtelijk effect aan je tuin. Een vijver hoeft helemaal niet heel groot te zijn, de grootte is wel bepalend of je bepaalde planten en vissen in je vijver kunt houden. Hou hier rekening mee! Zorg in ieder geval voor een vijverfilter die het water in de vijver gezond houdt, een kleinere vijver is namelijk over het algemeen minder goed schoon te houden.

Creëer een fijne zithoek
Natuurlijk wil je ook lekker wat vrije tijd doorbrengen in je tuin, zorg daarom voor een fijne zithoek. Omdat je in een kleine tuin beperkte ruimte hebt is het wel handig dat je geschikte tuinmeubilair koopt. Koop bijvoorbeeld een tafel met een bank, zodat je deze eventueel onder de tafel kan schuiven om ruimte te besparen. Of maak een vaste lange bank bij de schutting met kussens, door een lange smalle bank te plaatsen lijkt je tuin ook weer optisch dieper. Ook een overkapping kan prima in een kleine tuin, deze kun je ook weer leuk laten begroeien met een aantal klimplanten. In een overkapping kun je ook een terrasverwarmer hangen zodat je ook lekker in de avonden kunt genieten van je tuin.

Maak het af met gezellige aankleding
Een kleine tuin is van zichzelf vaak al heel knus maar kun je nog gezelliger maken door het toevoegen van leuke accessoires. Denk bijvoorbeeld aan planten in verschillende potten, een gezellige parasol die niet al te groot is, een tuinkleed voor je zithoek en gezellige buitenverlichting.

Het is helemaal niet moeilijk om een kleine tuin in te richten, door vooral handig gebruik te maken van de ruimte die je hebt en het toepassen van slimme trucjes heb je een volwaardige tuin.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk