Drie van de vijf dierenweides staan leeg in Nieuwegein

Bij levensgevaarlijk overgewicht denk je misschien eerder aan mensen, dan aan dieren. Maar op kinderboerderij de IJsselstee staan flink wat dieren op een streng dieet. De dieren leefden eerst in diverse dierenweides in Nieuwegein. Nieuwegein heeft maar liefst vijf dierenweides, namelijk in de wijken Hoog Zandveld, Batau, Wenkebach, Zuilenstein en Galecop. Maar er werd hen zó vaak iets toegestopt, dat de gemeente besloot ze weg te halen bij drie van deze dierenweides. Tot groot verdriet van omwonenden, die soms wel dagelijks naar de diertjes gingen kijken.

Sandra Frowyn kijkt uit op de nu lege dierenweide in de wijk Galecop. Ze baalt op z’n zachts gezegd dat de weide leeg is. “Buiten het feit dat ik het heel saai en leeg vind, vind ik het ook heel triest voor de dieren. En voor de mensen die hier wonen. We hebben veel oudere mensen in de buurt, veel mensen met kleine kinderen, die hier meerdere keren per dag komen. En nu is er gewoon niks meer.”

Frowyn wil alles doen om de dieren, onder meer schapen, kippen en kalkoenen, weer terug te krijgen en heeft zich verenigd in een Facebookgroep. “Veel mensen uit de buurt willen helpen, een stukje overnemen. We hebben al contact met mensen die opgeleid zijn voor dierverzorging, die willen ook gratis meehelpen. Als we maar om tafel kunnen en er gecommuniceerd wordt met de buurtbewoners.”

De buurt vindt dat ze te weinig betrokken worden bij het geheel. Er zijn bordjes opgehangen waarop staat dat je de dieren niet mag voeren, maar vlak daarna zijn de dieren al weggehaald. Buurtbewoners hebben het idee dat ze niet de kans hebben gekregen om de situatie te verbeteren.

Maar zo zit het niet helemaal, zegt wethouder John van Engelen. “In Nieuwegein zijn 5 dierenweides, namelijk in de wijken Hoog Zandveld, Batau, Wenkebach, Zuilenstein en Galecop. Drie van de vijf dierenweides staan op het moment leeg. Nieuwegein stelt dierenwelzijn voorop en heeft daarom de dieren verplaatst naar de kinderboerderij. De dieren hebben ernstig overgewicht. Dit is ontstaan doordat de dieren door bezoekers bijgevoerd worden. Ondanks bordjes bij de weides met het verzoek om dit niet te doen. De dieren ondervinden hierdoor allerlei lichamelijke problemen. Spijtig genoeg hebben we op laste van de dierenarts ook een aantal dieren moeten laten inslapen. In de kinderboerderij staan de dieren nu onder strikte controle van de medewerkers, om weer op een gezond gewicht te komen.

Dierenverzorger Yvo Zwart van kinderboerderij de IJsselstee, waar de veel te dikke dieren nu op water en hooi leven, legt uit hoe je kan zien dat de schapen overgewicht hebben. “Het borstbeen staat helemaal dik. Dat is een vetophoping en die krijgen ze over het hele lijf. Op die plekken zie je veel vervetting. Het is eerst de buitenkant, dan krijg je inwendig heel veel vet.” En dat is levensgevaarlijk, legt hij uit. “Deze schapen zijn obees, net als bij mensen.”

Maanden op dieet
De remedie is een streng dieet. En dat duurt erg lang. “Met sommige schapen zijn we al weken bezig, maar met sommigen ook al maanden.”

Of de dieren nog terugkeren naar de dierenweide, dat is nog onduidelijk. Wethouder Van Engelen gaat in gesprek met buurtbewoners. “Om te kijken wat ze graag willen en hoe ze dat ingevuld willen hebben. Het moet wel kunnen en passen in dierenwelzijn. Want op deze manier is het niet goed gegaan en hebben we echt moeten interveniëren.”

De gemeente Nieuwegein is vooralsnog niet van plan om de dierenweides te sluiten. Stichting Nedereind stopt per 1 september 2023 weliswaar met haar diensten. Maar het beheer van de dierenweides wordt overgenomen door de medewerkers van de kinderboerderij.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk