Dolfijnen

Als het weer omslaat, verandert er ook echt iets in ons. Massaal trekken we erop uit richting het water. We hebben er op vaderdag zelfs ellenlange files voor over om te kunnen genieten van water en zand. Op dat soort momenten moet je wel weer even nadenken over onze eigen Nedereindse plas. Het zou toch fantastisch zijn als je daar serieus kon recreëren.

Warm weer is ook synoniem voor weinig kleren. Shirtjes en lange broeken gaan uit, korte rokjes vervangen lange jurken. Het geeft een totaal ander beeld van mensen. Kleren maken de man is zelden een duidelijker uitspraak dan als het warm wordt in Nieuwegein.

Ik ben geen liefhebber van witte lijven die na een dag zinderende hitte weer moeizaam en roodverbrand in een shirt gehesen worden. Niet dat ik verder erg kritisch ben hoor. Ik geloof niet in de maatschappelijke norm van gespierde lichamen en tabelgebonden rondingen. Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn, met of zonder kleren aan.

Gezonde voeding, overgewicht, normen en waarden zijn natuurlijk van belang voor onze samenleving, maar ik vind het jammer als het mensen onzeker maakt over zichzelf. Je bent wie je bent en je bent altijd weer op weg naar het volgende station. Als je te dik bent doe je je best om af te vallen, ook merkt niemand dat. Als je jezelf onvolmaakt vindt, probeer je dat te veranderen.

Het mooie van schaars geklede lijven is dat je kunt zien wat er zich onder de kleding bevindt. Er gaat een wereld van kunst open als de shirtjes uitgaan. Ik kan uitvoerig genieten van de veelheid aan tattoo’s die je dan kunt zien. Zeker bij bekenden lijkt de combinatie niet altijd te kloppen. Keurige huisvaders met een stoere tattoo op hun bovenarm of borst. Zo geplaatst dat hij niet zichtbaar is als de betrokkene wat meer kleding draagt.

Kennelijk is er een zekere mate van schroom geweest bij het laten plaatsen van de tattoo. Een stukje kunst voor jezelf, niet bedoeld om zomaar door iedereen gezien te worden. In veel gevallen is dat echt zonde, want er is heel erg mooie kunst te zien. Van intense tribals tot hele voorstellingen. Je zou er met gemak een grote expositie mee kunnen vullen.

Moderne tattoo’s hebben weinig meer te maken met de oude tijden van matrozen, havenwerkers en bouwvakkers. Tattoo’s worden nu niet zelden heel bewust gekozen als een verlengstuk van degene die ze draagt. Ze accentueren een deel van het lichaam of vertegenwoordigen een band met anderen.

De populariteit van de dolfijn is opvallend. Ga een paar uur aan het strand liggen en tel de dolfijnen. Een valse gedachte zou zijn dat het mensen ontbreekt aan originaliteit of dat het de specialiteit is van veel zetters van tattoo’s. Zo wil ik er niet naar kijken of over nadenken. Dolfijnen maken iets los in mensen. Hun uitstraling en intelligentie verbinden hen met ons. Dolfijnen staan voor een nog betere wereld waarin gevoel en saamhorigheid vanzelfsprekend zijn.

Een mooie tattoo is kunst, daarover geen twijfel. Daarom hou ik van mooi weer en warmte. Een gratis gelegenheid om veel kunst te zien. En wat die dolfijnen betreft ben ik ook schuldig. De mijne zwemmen vrolijk rond, zelfs verborgen op een warme dag.

Het zijn mijn dolfijnen, ze delen mijn geheimen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk