Dit moet je weten over rookmelders

Brand- en rookschade kan zorgen voor een gigantische rekening. Dan ben je maar al te blij dat je een inboedelverzekering hebt afgesloten. Wil je brand in huis voorkomen? Knoop dan deze 4 belangrijke feiten over rookmelders in je oren.

Vier belangrijke feiten over rookmelders

1. Rookmelders moet je ieder jaar schoonmaken
Door stof en spinnenwebben kunnen je rookmelders het minder goed gaan doen. Daarom is het belangrijk om ze minimaal 1 keer per jaar schoon te maken. De buitenkant maak je schoon met een vochtig doekje en de binnenkant met de stofzuiger. Je zet de stofzuigermond gewoon aan de bovenkant bij de luchtinlaten.

Ook belangrijk: regelmatig testen over de rookmelders het nog doen. Dat kan met de testknop die elke rookmelder heeft of met een speciale rookmelder testspray.

2. In ieder slaapkamer moet je een rookmelder hangen
De brandweer adviseert om in alle ruimtes waar brand kan ontstaan een rookmelder op te hangen. Dus niet alleen in de slaapkamers, de woonkamer en de gang, maar ook in de ruimte waar de wasmachine en droger staat. Hangen de rookmelders? Neem dan even de tijd om ze te koppelen. Als er dan 1 rookmelder afgaat, gaan ze meteen allemaal af.

3. Hang rookmelders niet te dichtbij verwarmingstoestellen en boilers
Geen zin in loos alarm? Hang dan de rookmelder minstens 3 meter van verwarmingstoestellen en 6 meter van kachels, boilers en ovens. Gassen en waterdamp hebben ongeveer dezelfde diameter als de rookdeeltjes die de rookmelder detecteert. Het is dus verstandig om een beetje afstand te houden van deze apparaten.

4. Kijk na aankoop of de batterijen nog wel ‘vers’ zijn
Een goede tip van de Consumentenbond: kijk na aankoop van een rookmelder of de batterijen nog wel ‘vers’ zijn of dat je ze beter meteen kunt vervangen. Sommige rookmelders liggen zo lang in een magazijn dat de batterij de gemiddelde 5 jaar niet haalt. Het beste is om een rookmelder met een lithiumbatterij te kopen. Deze batterijen gaan het langst mee.

Heb je al een inboedelverzekering afgesloten?
Als er iets geen overbodige luxe is, dan is het wel een inboedelverzekering. Brand- en rookschade kan namelijk zorgen voor een gigantische rekening. Met een inboedelverzekering weet je zeker dat je goed verzekerd bent voor deze schade. De verzekeringen van InShared staan bekend als voordelig en betrouwbaar. Wil je weten wat je per maand kwijt bent? Bereken hier dan de premie voor je potentiele inboedelverzekering.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren