Katern

Discgolf floreert op herstelde baan in Nieuwegein

Goed gemutst staat een groepje fanatiekelingen te wachten op de eerste hole op de discgolfbaan in Park Oudegein in Nieuwegein. De sport, waarbij je een disc, een soort frisbee, in een ijzeren mand moet gooien, is enorm populair geworden tijdens corona.

Het gezelschap bespreekt de blessures die ze hebben opgelopen en wat zij ertegen kunnen doen: een goede techniek en jezelf opwarmen bijvoorbeeld. En dan gaat het feest beginnen. Caroline van der Helm, buurtsportcoach, staat geconcentreerd met haar tong tussen haar lippen klaar om de disc richting de eerste basket te werpen. De geblesseerde Lex Janssen kijkt toe en coacht haar: “Je maakt nu een hupsje met je arm.” De disc slingert de verkeerde kant op, maar niet getreurd: vandaag speelt het gezelschap niet voor de punten. Van der Helm benadrukt hoe leuk het is dat iedereen, jong en oud, de sport kan beoefenen.

Henry Hekman, de clubvertegenwoordiger van de discgolfclub DSA in Nieuwegein, snapt de toegenomen populariteit: “Mensen zochten de afgelopen periode naar sporten die ze buiten konden doen. En dit is een hele toegankelijke sport, waarbij iedereen gemakkelijk kan beginnen.” Zo zijn goedkopere discs voor minder dan tien euro online te verkrijgen en kun je zo vaak proberen als je wilt. Het aantal leden van de club is in twee jaar gegroeid van zestien naar meer dan honderd leden.

Baan in ere hersteld
De discgolfbaan in Nieuwegein bestaat eigenlijk al sinds 1984 en is volgens voorzitter Paul Sterk van de Discgolfclub (DSA) zelfs een van de oudste van Nederland. Maar lange tijd wisten veel wandelaars eigenlijk niet zo goed wat de functie van de baskets was; sommigen dachten zelfs dat het prullenbakken waren. Hekman: “In mei heeft de gemeente de baan vernieuwd en dat wij hier geregeld rondlopen en spelen heeft een aanzuigende werking gehad.”

Julia Janssen is vorig jaar zomer begonnen met discgolf. Met een vriendin reed ze in Nieuwegein op de scooter rond, toen ze langs de baan reed. “Wat is dit nou!”, dacht ze. Hekman sprak de dames aan en legde wat dingen uit. “De zondag erna leende ik schijven van de club en ik was meteen verkocht. Daar ging al mijn geld”, lacht Julia. Want online kwam ze de ene na de andere leuke schijf tegen. Het levert een mooie verzameling discs op die ze in haar blauwzwarte tas meeneemt tijdens haar rondjes over de baan.

Grotere baan
Als het aan de deelnemers ligt, wordt de baan nog aan de overkant van de weg met zes extra baskets uitgebreid. Sterk: “Het is nu al een mooie baan, maar met die andere zes holes erbij, heb je echt een topkwaliteit baan. Zeker voor de wat meer gevorderde spelers. Het is echt een droom van mij om dat samen met de gemeente te realiseren.”

Volgens Sterk is de sport zeker gegroeid doordat het buiten in een park plaatsvindt. “We zien het bij onze club, maar ook bij de hele Nederlandse Frisbee Bond enorme groei in coronatijd. Je zoekt naar een sport die je kan spelen. Nu de maatregelen afnemen, wordt het alleen maar leuker met grote groepen die we kunnen samenbrengen, bijvoorbeeld tijdens toernooien”, zegt Sterk. Volgens Sterk is discgolf een leuke manier om andere mensen te ontmoeten.

Bondsvoorzitter Jos Verhoeven van de Nederlandse Frisbee Bond kan bevestigen dat de sport is gegroeid tijdens corona. Het aantal leden steeg gestaag: van 134 in eind 2018 naar 142 in 2019, 190 in eind 2020 en halverwege 2021 heeft de bond al 279 leden. “Dus ongeveer een verdubbeling in anderhalf jaar tijd”, zegt Verhoeven. Bij de bond valt het op dat voorheen vrijwel alleen leden op de banen te vinden waren, terwijl nu veel recreanten de banen veel weten te vinden. “Het wordt dus duidelijk bekender onder een grote publiek als leuke en gezonde recreatieve bezigheid”, zegt Verhoeven. Het is dus duidelijk dat de Nieuwegeinse discgolfbaan voorlopig niet meer zal verstoffen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren