Dikke speculaas

Over twee dagen is het Sinterklaasavond. Tussen het maken van surprises en gedichten en het inpakken en verstoppen van cadeaus kun je misschien nog een momentje vinden om deze speculaas te bakken. Zelfgebakken is echt het lekkerst en je huis gaat er zo lekker van ruiken dat iedereen die binnenkomt meteen enthousiast wordt. Voor de allerlekkerste speculaas zet je het deeg een nachtje in de koelkast voor je het bakt, de smaken van de kruiden trekken dan beter door het deeg. Nodig voor 1 bakplaat 450 g bloem 350 g boter 225 g bruine basterdsuiker 5 theelepels bakpoeder 2 ½ eetlepel speculaaskruiden (= ca. 15 g) Snufje zout ca. 50 g blanke amandelen Extra: bakpapier; deegroller Bekleed een bakplaat met het bakpapier. Verwarm de oven voor tot 160°C hetelucht/180°C boven- en onderwarmte. Roer in een grote kom alle droge ingrediënten, behalve de amandelen, door elkaar. Voeg de boter toe en kneed alles door elkaar tot er een soepel deeg ontstaat. Breng het deeg over op de beklede bakplaat en druk het grofweg uit. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg over de bakplaat uit tot het ca. 1 ½ cm dik is. Duw het aan de kanten iets omhoog, dit is belangrijk, omdat de kanten gaan verbranden als ze te dun zijn. Druk de amandelen op gelijke afstanden of in een patroon in het deeg. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaas in 30 à 40 minuten totdat de amandelen lichtbruin zijn. Het is moeilijk te bepalen of de speculaas gaar is, daarvoor moet hij eerst afgekoeld zijn. Mocht hij toch nog niet bros zijn in het midden, zet hem dan gerust nog een minuut of tien in de oven op de eerder genoemde temperatuur. Laat de speculaas helemaal afkoelen en breek hem in grove stukken. Smaakt super bij warme chocolademelk. Koek- en gebak Tijd 50 à 60 minuten (incl. oventijd) Tip Is een hele bakplaat teveel? Neem gewoon de helft van de ingrediënten en maak een kleinere plak. Hou je niet van amandelen? Je kunt ze ook weglaten. Wil je helemaal snel speculaas bakken, dan is er ook kant en klaar speculaasmix te koop. Je hoeft dan meestal alleen nog maar boter toe te voegen. Weetje Speculaas of speculoos zoals men het in België noemt, wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten. Er zijn meerdere verklaringen voor het ontstaan van het woord speculaas. Zo zou het afgeleid kunnen zijn van speculator (“Hij die alles ziet” tevens de bijnaam van St. Nicolaas), speculum (“spiegel”, omdat speculaaskoeken het spiegelbeeld zijn van de plank waarin ze gemaakt worden) of verwijzen naar de gebruikte specerijen. Speculaas wordt verkocht in de vorm van koekjes, brokken of plakken, grote poppen, de zgn. “vrijers” en als kruidnoten. Volgende week: Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder. Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk