Dichter Ton de Gruijter bericht: ‘de bomen in de dorpsstraat’

u kent het wel, plekken die je op vakantie bezoekt die echt fotogeniek zijn. je laat het anderen zien en je wilt er graag nog eens heen.
hier hebben we ook die plekken, we zien het minder scherp omdat het dagelijks leven ons bezig houdt.
maar wees eerlijk, wat denkt u van de dorpsstraat in vreeswijk?
leuke panden, gastvrije winkels en horeca met –als het weer het toelaat- mooie terrassen aan het water onder een bladerdak van fraaie bomen.
laten we niet alles opknappen, we zijn zo maar wat schoonheid kwijt

de bomen in de dorpsstraat

wat is het toch een fraaie plek
je proeft hier het verleden,
de tijden die vergleden
tussen de werf en ’t water van de lek

en och, wat zijn de bomen blij
dat zij lang gelee hier zijn geplant
nu staan ze aan de waterkant
vol kracht en pracht, een fiere rij

wie hier aan tornt, vernieuwing vraagt,
doet weinig goeds maar levert schade
vreeswijk vreest een blote kade
wanneer de bomen zijn gezaagd

© ton de gruijter

Over Ton de Gruijter
Met zijn poëzie werpt Ton de Gruijter (1953) een nieuw licht op actualiteiten. Hij legt wat er gebeurt in de stad vast in mooie beelden en rake bewoordingen.

Hij schreef jarenlang stadsgedichten op De Digitale Stad Nieuwegein en publiceerde de bundel Groeten uit Nieuwegein. In 2017 ontving Ton de Nieuwegein Award voor Kunst en Cultuur. Van 1 januari tot en met 31 december 2021 mocht Ton de Gruijter zich Stadsdichter noemen op initiatief van bibliotheek De tweede verdieping. Toenmalig burgemeester Frans Backhuijs benadrukte dat de dichter absoluut geen blad voor de mond moest nemen. En dat deed hij dan ook niet. Sinds kort bericht Ton weer op De Digitale Stad Nieuwegein.

Naast Groeten uit Nieuwegein publiceerde Ton vijf andere bundels. Over zijn manier van schrijven: ‘Ik denk graag over verlangen, het verglijden van de tijd, veroudering, en de vragen rond conflicten en hoe het met de mens en de religie gaat. Ik probeer het zodanig uit te werken dat in de kortheid van een gedicht toch een beeld of een verhaal herkenbaar is. Ik vind het belangrijk iets te maken wat geen halffabricaat is, en het moet, voor zover mij dat lukt, taalkundig kloppen.’

‘Ik hou van rijm en ritme. Ik gebruik dus ook een schema, zoals een notenbalk bij muziek kan helpen. Taal is voor mij een gebied vol verborgen schatten. Schrijven helpt dit te ontginnen.’

Ton de Gruijter

Ton de Gruijter

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk