Deurwaarder vaker ingezet door oplopende schulden bij consumenten

De sterk toegenomen inflatie van de afgelopen jaren maakt dat Nederlandse huishoudens het financieel steeds moeilijker hebben. Niet alleen de prijs van gas en elektra of bijvoorbeeld benzine nam fors toe; ook de boodschappen, kleding en bijvoorbeeld elektronica stegen in prijs. Als gevolg van de oplopende inflatie neemt ook het aantal consumenten met schulden toe. Iets wat resulteert in een groeiende vraag naar de diensten van een deurwaarder onder ondernemers. Zij willen hun rekeningen tijdig betaald zien, om eigen leveranciers te kunnen betalen. Wanneer het aantal wanbetalers toeneemt, kan dit de financiële stabiliteit van de organisatie in gevaar brengen.

Inzetten van een deurwaarder niet altijd mogelijk
Voor ondernemers in de regio Nijmegen is het belangrijk te beseffen dat het inzetten van een deurwaarder niet zonder meer mogelijk is. In die zin, dat een rechter de deurwaarder vooraf toestemming zal moeten geven om diens bevoegdheden te kunnen gebruiken. Bij deze bevoegdheden kun je denken aan het beslag laten leggen op het loon of bijvoorbeeld vermogen van een consument, om zo de openstaande rekening van de ondernemer te kunnen voldoen. Het is aan de ondernemer om bij de rechter aan te tonen, dat deze daadwerkelijk recht heeft op de door de consument opgebouwde schuld. Om goed beslagen ten ijs te komen, is het voor ondernemers raadzaam vooraf juridisch advies in te winnen bij een jurist. Deze kan meer vertellen over de juridische positie van de ondernemer en adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Juridisch advies ook in andere situatie wenselijk
Rechtsbijstand in de vorm van juridisch advies is niet alleen wenselijk bij wanbetalers. Een ondernemer kan er ook baat bij hebben, wanneer er een contract wordt opgesteld met een eerste werknemer of een leverancier. Welke bepalingen mogen niet in de overeenkomst ontbreken? Is de overeenkomst zoals je deze nu zelf hebt opgesteld rechtsgeldig? Met welke wet- en regelgeving dient rekening te worden gehouden bij het opstellen van het document? Enzovoorts.

Schuldenlast bij consumenten zal groeien
De verwachting is dat de schuldenlast bij consumenten de komende maanden tot jaren verder toe zal nemen. Niet alleen wordt het leven duurder, onder meer van verzekeringen wordt verwacht dat de premie de komende jaren fors zal stijgen door de vergrijzing, ook vervallen steunmaatregelen vanuit de overheid. Het maakt dat consumenten op eigen benen komen te staan en hun bestedingspatroon aan moeten passen om het hoofd financieel boven water te houden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk