De Taalbrigade op excursie naar de apotheek

Als je (nog) niet zo goed Nederlands spreekt, kan een bezoek aan de apotheek lastig zijn. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste medicijnen kan ophalen? En hoe zit het met een herhaalrecept?

Deze vragen hadden de deelnemers van de Taalbrigade van bibliotheek De tweede verdieping, allemaal anderstaligen, vooraf voorbereid voor de twee apothekers van de apotheek van het gezondheidscentrum EMC Mondriaanlaan. Het bezoek aan de apotheek in Jutphaas afgelopen vrijdag was voor hen een les ‘gezondheidsvaardigheden in de praktijk’.

Vijftien ‘nieuwe Nieuwegeiners’ gingen in gesprek met de apothekers, deden rollenspellen met ze en konden meteen ter plekke hun medicijnen afhalen. Eén van de deelnemers, een longarts uit Syrië: ‘Ik weet natuurlijk vanuit mijn achtergrond veel over medicijnen, maar wat de gang van zaken is in een Nederlandse apotheek, is nieuw voor mij. Ik heb veel geleerd vanochtend.’ Ook de apothekers waren heel enthousiast over deze nieuwe samenwerking tussen het gezondheidscentrum en de bibliotheek.

Het bezoek aan de apotheek was een eerste pilot vanuit het gezondheidsplein van de bibliotheek. Doel van het gezondheidsplein is om mensen op een praktische en interactieve manier meer informatie te geven over gezondheid en ze vaardigheden aan te leren waarmee ze hun eigen gezondheid beter in de hand kunnen houden.

cof

De volgende gratis activiteit van het gezondheidsplein vindt op 18 juni (14.30 tot 16.00 uur) plaats in het kader van het PLUS-café, een community voor 55-plussers. Die dag is het thema ‘Gezondheids-APK’. Deelnemers kunnen onder andere hun conditie en kracht laten testen door medewerkers van SportID en gezondheidscentrum De Roerdomp, en een lichaamsanalyse laten doen door Healthy Progress. Ook kunnen ze meer informatie krijgen over bewegen en het beweegaanbod in Nieuwegein, gezonde voeding en mentaal fit blijven. Meedoen? Aanmelden kan via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. “PLUS-café 18 juni’.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren