De scheepvaart in Nieuwegein tijdens WO II

Als opmaat voor de jaarlijkse 4 en 5–mei viering wordt op vrijdag 21 april 2017  een bijzondere activiteit georganiseerd met als thema: ‘Een drijvend verleden: de Nieuwegeinse scheepvaart in de WOII.’ Bewoners van Vreeswijk hebben zich georganiseerd om met vereende krachten dit stuk cultuurhistorie ‘boven water te krijgen’.

De scheepvaart in Nieuwegein, voormalig Jutphaas en Vreeswijk, is van grote betekenis en kent een lange historie. Ook in de oorlog heeft de scheepvaart in meerdere opzichten een bijzondere rol gespeeld. ‘We halen  de verhalen van Nieuwegeiners ‘boven water halen’ en leggen ze vast in beeld. Deze verhalen willen we op verschillende manieren delen met inwoners van Nieuwegein en ze worden in een aantrekkelijk, gevarieerd programma gepresenteerd’ aldus de organisatie.

Belangrijk blijvend document over een drijvend verleden
Een documentaire met getuigenissen van Nieuwegeiners vormt de kern van het project. De première van de documentaire vindt plaats op 21 april en gaat vergezeld van andere vormen van beleving van deze episode in onze geschiedenis. Een professional (editor bij Brandpunt) heeft aangeboden om de documentaire, tegen een vergoeding van de onkosten, te vervaardigen en de historicus Ad van Liempt is betrokken als adviseur.

Op 21 april worden bewoners uitgenodigd om te luisteren naar de verhalen van hun medebewoners en om hun eigen ervaringen toe te voegen. Een programma voor iedereen is vanaf 16.00 uur tot 21.00 uur bij te wonen door iedereen. De documentaire ‘Een drijvend verleden: de Nieuwegeinse scheepvaart in de WOII.’ is tot stand gekomen vanuit een initiatief van Dorpshuis Fort Vreeswijk (Monique de Beer) en Actiecomité 4-5 mei Nieuwegein (Hennie Monrooij) en met medewerking van o.a. ROCMN -Horeca, Willem Alexanderschool, De Tweede verdieping Bibliotheek en Museumwerf Vreeswijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren