De PVV stelt Kamervragen over boodschappen doen in PI Nieuwegein

Kamerlid Markuszower van de PVV heeft onlangs vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het project ‘Boodschappen doen op afstand’ in de gevangenis Nieuwegein.’ Markuszower is fel tegen dit project en vindt dat gedetineerden moeten eten wat de pot schaft. Ook vraagt hij aan de Staatssecretaris of hij dit project kent uit Nieuwegein.

Gedetineerden hebben wel eens zin in een sigaretje, een zakje chips of blikje fris. Dat bestellen ze in de ‘gevangeniswinkel’. De PI Vught heeft zo’n winkel en breidt deze fors uit. Meerdere gevangenissen willen namelijk van de dienstverlening van de  Vughtse gevangenis gebruik gaan maken omdat zij zelf geen winkel hebben.

Kamerlid Markuszower is door het stellen van onderstaande vragen aan de Kamer over het project in Nieuwegein zelf niet goed geïnformeerd. Het project in Nieuwegein is een uitbreiding van een bestaand project uit Vught. Met ingang van 1 juli aanstaande haakt de PI in Nieuwegein aan. Met het project ‘Boodschappen doen op afstand’ kunnen gedetineerden in hun cel een winkellijst invullen en producten bestellen. Daarnaast levert de PI Vught op dit moment al boodschappen aan de gevangenissen in Dordrecht, Krimpen aan de IJssel en het detentiecentrum in Zeist. Per 1 juli komen daar de PI Nieuwegein en Nieuwersluis bij.

De vragen die gesteld zijn:
Vraag 1: Kent u het bericht ‘Boodschappen doen op afstand in gevangenis Nieuwegein’?

Vraag 2: Deelt u de mening dat gedetineerden moeten eten wat de pot schaft in plaats van dat gedetineerden online of via een supermarkt hun boodschappen kunnen bestellen, omdat hier een totaal verkeerd signaal van uit gaat naar de maatschappij in het algemeen en de slachtoffers van deze criminelen in het bijzonder? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3: Wat zijn de regels omtrent de vrije keuze van voeding van gedetineerden in andere landen?

Vraag 4: Vindt u ook dat het doel van een gevangenisstraf vergelding is en dat een gevangenis daadwerkelijk een gevangenis moet zijn en dus niet een verkapt hotel met roomservice? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5: Deelt u de mening dat gedetineerden van het geld dat ze verdienen met werken binnen de gevangenismuren zouden moeten bijdragen in de kosten van hun detentie (waar thans de Nederlandse belastingbetaler voor opdraait) in plaats van tonijn te bestellen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6: Bent u bereid maatregelen te treffen om dit soort bizarre vrijheden van gedetineerden in te perken en gedetineerden gewoon te laten eten wat de pot schaft? Zo nee, waarom niet?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren