De Oekraïense vlag wappert op het Stadsplein

Na een korte toespraak van burgemeester Frans Backhuijs in het Stadshuis van Nieuwegein en een minuut stilte, is de Oekraiense vlag gehezen als steunbetuiging aan alle mensen die lijden onder de oorlog in Oekraïne. De vlag, die Frans Backhuijs samen met een inwoner uit Nieuwegein met een Oekraïense achtergrond hees, wappert nu tussen DE KOM en het Stadshuis in. Hoelang de vlag blijft hangen in onbekend. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag.

Nieuwegein doet met deze actie mee aan de bijeenkomsten voor vrede en democratie die op 12 maart in veel Europese steden plaatsvinden. Burgemeester Frans Backhuijs: “Wij volgen de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet. Het is verbijsterend en onacceptabel wat daar gebeurt. Onze gedachten zijn bij de Oekraïners, onze stadsgenoten met een Oekraïense achtergrond en iedereen in Nieuwegein die betrokken is bij Oekraïne.”

Moment van solidariteit
Gemeenten in heel Europa organiseerden vandaag soortgelijke solidariteitsbijeenkomsten. Het idee komt van de burgemeester van Florence, Dario Nardella, die ook president is van Europees stedennetwerk Eurocities, een netwerk van 200 steden in 38 landen. Het Genootschap van Burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeentes riepen eerder deze week hun leden op zich achter de actie #CitieswithUkraine te scharen. Nieuwegein heeft met deze bijeenkomst gehoor gegeven aan deze oproep.

Opvang
Momenteel kijkt de gemeente Nieuwegein naar opvangplekken voor vluchtende Oekraïeners, veelal vrouwen met kionderen. Er is zicht op korte termijn op zo’n 150 plekken. De komende week zal de gemeente Nieuwegein laten weten hoe zij de opvang gaat regelen. Ook is het belangrijk om de kinderen die eventueel komen naar school te laten gaan. De gemeente Nieuwegein is nu druk achter de schermen bezig om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook voor lange termijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk