De Jutphase ‘Molenhoek’ is zonder molens!

Met de verplaatsing van de wipwatermolen Oudegein is de laatste molen verdwenen uit de Jutphase ‘Molenhoek.’ Voor de wipwatermolen gloort eindelijk een nieuwe toekomst, maar de beide andere molens zijn al decennia lang historie.

De wipwatermolen Oudegein heeft zijn plaats langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel gekregen in 1640. Vrijwel zeker heeft dezelfde molen eerder enkele honderden meters oostelijker gestaan. Er is namelijk een akte uit 1603 gevonden, waaruit blijkt dat in dat jaar de heer van Oudegein zijn windmolen moest verplaatsen omdat die overlast veroorzaakte. Jutphasers waren dus toen al ‘Molenkruiers’, al gaat de historie van die bijnaam niet terug tot 1603 maar tot 1688. Toen brandden in het dorp vele panden af en de bewoners trachtten de kop van de korenmolen vanuit de Molensteeg (nabij Herenstraat 27) naar veiliger oorden te transporteren; te kruien.

Met de verplaatsing van de wipwatermolen in 2003 is voor de derde keer sprake van molenkruiers! Lees hier het molenverhaal van Piet Daalhuizen in ‘De Oude PEN’.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk