De gemeente en hun betalingsgedrag

Iets later dan u gewend bent van mij maar dan toch even korte Jan. Ik las gisteren in de Molenkruier waarin de gemeente flink werd aangepakt over hun betalingsgedrag. Terecht als dit allemaal waar is, maar is dit ook de realiteit of een slechte ervaring? De PvdA fractie heeft er vragen over gesteld aan het college. Maar zitten zij ook niet in de coalitie? En mijn vraag is dan altijd: wist je dit niet al veel eerder? Het is algemeen bekend toch dat de overheidsinstellingen niet op tijd betalen.

Eigenlijk had ik deze vragen van de VVD verwacht, zij zijn toch degene die altijd roepen dat het MKB geholpen moet worden? Maar het blijft akelig stil vanuit die hoek. Zou Johan Gadella (VVD) anders in een moeilijke positie gebracht kunnen worden? Hij gaat over de centjes maar heeft ook de belangen van de ondernemingen te verdedigen. Dus snel betalen betekent minder geld in de gemeentekas.

Of is dit een poging van de PvdA om Johan even een knietje te geven? U weet wel net in het midden van je dijbeen, volop je spieren. Je kan dan nog wel lopen maat de kracht is totaal weg.

Maar even serieus naar dit probleem kijkend moet ik de krant wel gelijk geven. Als wij als burgers te laat onze verplichtingen voldoen krijg je direct een aanmaning en daarna direct de deurwaarder op je stoep. Maar de gemeente kan gewoon doen of er niets aan de hand is. Wat binnen dertig dagen betalen? Dat maken wij wel zelf uit!

Maar je zal maar een klein bedrijfje hebben en een grote klus voor de gemeente hebben gedaan en dan maar week na week, maand na maand op je centjes moeten wachten. Jij moet je personeel betalen of je dat nu kan of niet. Maar die zelfde gemeente stuurt je wel een rekening voor je OZB als je een mooi bedrijfspandje hebt. Maar je zit te wachten tot een andere afdeling van diezelfde gemeente een beetje doorwerkt en jou betaalt. Maat dat kan je natuurlijk niet tegen die OZB mensen zeggen want die kennen die collega’s niet en trouwens dat is toch een andere afdeling! Dus je hebt nog maar een optie: failliet gaan!!! En dan komt de crux: je gaat weer naar een andere afdeling van die gemeente en vraagt bijstand aan!

Dus mijn gedachten hierover zijn vrij simpel: gemeente gewoon betalen binnen de termijn die het bedrijf aangeeft. Dan kunnen die bedrijven gewoon door werken en hun belastingen op tijd betalen hoeven niet in de bijstand te komen. En ergo de werkloosheid wordt zo bestreden.

Voordeel voor de gemeente: geen eindeloze brieven en mailtjes over te laat betalen geen frustratie bij de ondernemingen. En besparen op de bijstandsuitkeringen. Bij komend voordeel: er kan efficiënter word3n gewerkt door de gemeente en de besparing op de afdelingen die hier druk mee zijn.
Weer een bezuiniging ingevuld.

He, zult u zeggen dan zijn er een aantal werkloze ambtenaren bij gekomen. Ja dat klopt. Maar die kunnen dan bij die bedrijven gaan werken want die kunnen door deze efficiënte slag meer investeren dus hebben personeel nodig.

Zou dat het plan van de PvdA zijn? Of hebben ze dat niet door? Ben benieuwd wat het antwoord van het college op deze vragen is?

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk