‘De andere kant’ in De Doorslag

De berichtgeving in de media doet vermoeden dat het wel heel erg slecht is gesteld met het woongenot in de wijk de Doorslag. De hangjongeren daar vergallen al tijden het woongenot van hun buurtgenoten en zorgen voor constante spanningen, vernielingen en dreigementen. De reacties die online geplaatst werden, lieten juist een genuanceerder beeld zien: Buurtbewoners die het voor deze groep jongeren opnemen en de klagers oproepen om weer eens na te denken hoe het was om zelf jong te zijn. Onze videograaf/reporter Michel Woutersen is daarom naar De Doorslag gegaan en heeft de jongeren zelf gesproken.

Onze reporter is zelf opgegroeid in Nieuwegein en kent het probleem maar al te goed. Er is voor deze leeftijdcategorie weinig te beleven, maar zij hebben wel enorm de behoefte aan een groot sociaal contact. En in die leeftijd doen ze dat niet bij hun ouders thuis en als er dan geen jeugdhonk of goede binnenplek is, dan gaan ze in hun eigen buurt hangen.

Michel Woutersen: ‘De gemeente kan verdere escalatie voorkomen door de jongeren hun hangplek terug te geven onder bepaalde voorwaarden. Ze moeten met elkaar in gesprek als twee volwaardige partners en eerst bepalen wat overlast is en wat wel ok is. Vervolgens moeten er minimaal 2 jongens uit de groep zijn die zich vrijwillig aanmelden om de verantwoordelijkheid voor de naleving en het toezicht op de gezamenlijke afspraken te dragen. Twee vertegenwoordigers is een verplichting, de keuze staat de groep zelf vrij. Bij de buurtbewoners gebeurt hetzelfde. Zo hebben beide partijen een aanspreekpunt bij elkaar en kan niemand zich meer verschuilen achter de groep. Pas wanneer de vertegenwoordigers er niet meer uitkomen kan naar gelang de situatie een andere instantie ingeschakeld worden.’ Klik op het cameraatje voor de video.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk