Daling leegstand door actieve kantorenaanpak

Nieuwegein boekt vooruitgang in het terugdringen van de leegstand in kantoren. Het aanbod van leegstaande kantoorruimten in Merwestein is van 35% in 2010 gedaald tot onder de 17% nu. Deze week werden opnieuw getransformeerde kantoorpanden naar appartementen aan de Meentwal en langs de Zuidstedeweg opgeleverd. Eind november vindt de oplevering van appartementen in het voormalig kantoor aan de Krijtwal plaats.

Al 147 woningen in vijf kantoorpanden zijn opgeleverd, 38 woningen in twee kantoorpanden zijn in aanbouw. De Nieuwegeinse kantorenaanpak werkt. Dat is de conclusie die na drie jaar actieve kantorenaanpak getrokken mag worden. Vanaf 2010 is per jaar 20.000 m2 kantoorruimte onttrokken aan de leegstand. Waar het aanbod van leegstaande kantoren in heel Nieuwegein in 2011 nog rond de 33% lag, is dit inmiddels gedaald naar 29%.

Het college van B&W startte in 2010 met een gecoördineerde aanpak voor de kantorenleegstand. Er kwam een plan van aanpak met meerdere sporen. Het eerste was het besluit om geen nieuwbouw van kantoren meer toe te staan, behalve in de binnenstad. Het tweede spoor betreft het aanpakken van de leegstand, enerzijds door het onttrekken van ruimte aan leegstaande kantoren voor andere functies, anderzijds door nieuwe ondernemers aan te trekken. Derde spoor kenmerkt zich door de gebiedsgerichte aanpak voor de wijk Merwestein.

Omdat Nieuwegein landelijk een voorloper is in de kantorenaanpak is de gemeente Nieuwegein vertegenwoordigd in het landelijke expertteam kantoortransformaties. Het expertteam helpt gemeenten en eigenaren bij het transformeren van kantoorpanden naar woonfuncties.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk