Katern

‘Dag van de Sport’

Dag van de Sport (Nationale Sportweek). Door sportdocenten van het Cals College, Anna van Rijn College en het Oosterlicht College is onlangs voor ruim 3100 leerlingen van de klassen één en twee van het Voortgezet Onderwijs de Dag van de Sport georganiseerd.

Op alle sportvelden en in alle sporthallen waren op deze zonnige dag sportactiviteiten voor deze leerlingen. Tijdens de Algemene beschouwingen in november 2008 is op initiatief van het CDA samen met onze coalitiepartners de PvdA en de VVD een amendement ingediend om een financiële ondersteuning (6000 euro) te geven om deze Sportdag te ondersteunen en te laten organiseren.

Bijna Raadsbreed werd dit amendement aangenomen. De scholen van het Voortgezet Onderwijs in Houten en IJsselstein werden ook enthousiast en gingen meedoen in het organiseren van deze dag. Ook kwamen er spontaan andere sponsors om dit geweldige initiatief te ondersteunen. Waarom wilden wij dit initiatief van de sportleraren van het Cals, het Oosterlicht en het Anna van Rijn College ondersteunen? Sport is goed voor iedereen, zeker ook voor onze enthousiaste jeugd. Sporten is fantastisch, zowel individueel als in teamverband.

Voor het CDA was het zeer belangrijk om de passieve jeugd die zich verveelt, bij deze Sportdag te betrekken. In de hoop dat zij enthousiast zouden worden voor een sport en lid zouden worden van een sportvereniging. Uit de berichten die ik hoor gaat dit ook gebeuren. Sporten is veel gezonder dan hangen bij een winkelcentrum. Sporten is ook veel gezonder dan voorzieningen als een Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) of andermans eigendommen vernielen. Het aansluiten bij een sportvereniging zorgt er voor dat je nieuwe vrienden maakt. Tijdens het sporten kan je de overtollige adrenaline makkelijk kwijt en het is goed voor je lijf en je geest.

Tijdens deze dag sprak ik veel jongeren en docenten: wat een enthousiasme! Niemand vond dit een verplicht nummertje, iedereen deed vol overgave mee. Onder toeziend oog van onze wethouder Sport, Carla Curvers, en leden van de Sportraad gaf de bekende sportjournalist Edward van Cuilenborg de aftrap voor deze dag. Hij liep samen met de leerlingen een rondje hard op de atletiekbaan en ze kwam gezamenlijk over de finish. Edward was de hele dag aanwezig en deed ook mee aan allerlei activiteiten zowel in Nieuwegein, Houten en IJsselstein.

Voor diegene die het niet weten; Edward van Cuilenborg is ambassadeur van de Nationale Sportweek in Nederland. Vanzelfsprekend realiseer ik mij dat al heel veel jeugd uit Nieuwegein actief sport, zowel in verenigingsverband als individueel. Fantastisch, maar er kunnen nog veel meer jongeren bij. Ik genoot toen ik die dag de scholieren aan de lippen zag hangen van landelijk bekende professionele sporters die een clinic van hun sport kwamen geven op deze dag. Iedereen was het er over eens dat het een meer dan geslaagde dag was, die in onze ogen ieder jaar georganiseerd moet worden met de gemeente Nieuwegein als structurele hoofdsponsor.

Het mooiste compliment die het organiserend comité kreeg was van Edward van Cuilenborg: fantastisch georganiseerd, volgend jaar ben ik weer bij. De Sportleraren glommen van trots! De slogan “Nieuwegein Beweegt” kon niet beter ingevuld worden in 2009. De organisatie staat weer in de startblokken om voor 2010 deze Dag van de Sport weer te houden. De kop in de Molenkruier van deze week kon het niet beter verwoorden: HECHT WAARDE AAN SPORT!

Wat het CDA betreft: onze steun zal men zeker krijgen. En wij rekenen op steun van alle partijen uit de Gemeenteraad van Nieuwegein zodat dit een jaarlijks terugkomende activiteit wordt onder het motto: NIEUWEGEIN BEWEEGT. Met vriendelijke groeten,Hennie van Randwijk Fractievoorzitter CDA.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk